Za povijest novinarstva

06:25h
0
SlikaProslost34-2

Nisu baš kvalitetne ove tri slike, ali u svakom slučaju pripadaju povijesti novinarstva. Na slikama su tri generacije koprivničkih novinara i urednika.


U farmerskom okruženju (najprije smo napisali: s malom kravicom, teletom zapravo), umirovljeni je novinar i bivši urednik Glasa Podravine, Koprivica, Radio Koprivnice u njenim službenim počecima, Vladimir Kuzel.

Kad je vidio sliku na našem webu, Vladimir je sipravio: nije tele, već magrac, a otkrio je i gdje je slika snimljena: U Reki kraj Koprivnice. Znamo i kada: ili 1962. ili 1963. godine. Svejedno: Vlado je imao 23 ili 24 godine. Možete mu čestitati rođendan 7. listopada, imat će točno 73 godine (tog dana je i ispravio ranije podatke).

Na slici u redakciji s bradom i brkovima mladi je novinar Zlatko Vedriš, sada umirovljen, ali još uvijek aktivno prati sport za Glas Slavonije i Sportske novosti. Slika nije baš oštra, popravilo se koliko se dalo, ali – Zlatko na slici prepoznatljiv je i danas.

Umirovljeni novinar Vjesnika i urednik Glasa Podravine krajem pedesetih, Miroslav Gačić, s brčićima, u mladom je izdanju u redakciji na Trgu mladosti (stara pošta, Radio Drava) za stolom u prvoj prostoriji lijevo, gdje je bilo uredništvo Glasa Podravine. Očito da je film bio pri kraju, pa je dolje malo crnila. Nije slika korektna, ali je – sačuvana i povijesna.

SlikaProslost34-1 SlikaProslost34-3

čitam...