Za srednje škole ipak model javno-privatnog partnerstva

16:45h
0
Župan Darko Koren (desno( // Foto: Arhiva

Članovi Skupštine Koprivničko-križevačke županije dvadesetak točaka svoje 10. sjednice raspravili su i odglasali za nešto više od tri sata rada, a jedno od izviješća koje su imali pred sobom bilo je i o realizaciji programa iz područja županijskog osnovnog i srednjeg školstva. Ta tema bila je prilika koju oporbeni SDP nije mogao propustiti a da ne pita što je s gradnjom obrtničke škole u Koprivnici, ali i gimnazija u druga dva grada.

U ime oporbenog kluba za govornicu je izašao Tomislav Babić.

– Pitanje je koje vrtimo sada već godinu dana, nadam se da imamo neke dobre vijesti po tom pitanju – da li i kad će krenuti obrtnička škola, da li i kad će krenuti ove ostale dvije škole u Križevcima i Đurđevcu, znači štio se tiče srednjoškolskog obrazovanja – upitao je Babić.

Prema odgovoru župana Darka Korena, sutrašnji dan mogao bi biti jedan od prijelomnih u odluci kako će se namaknuti novac za to ulaganje, jer predstavnici Županije upravo sutra imaju dogovoreni sastanak u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, koji je nadležno mjesto za projekte partnerstva javnog i privatnog sektora.

– Činjenica je da po nekim drugim modelima mi danas teško možemo očekivati financiranje tih projekata, a projekt JPP-a protiv kojeg sam ja žestoko bio evoluirao je u velikoj mjeri činjenicom da ga je država prilagodila mogućnostima nama svima, županijama i osnivačima, na način da ih sufinancira u velikoj mjeri, tako da ćemo se probati tu ukalkulirati – rekao je župan.

Predsjednik Kluba SDP-a, HNS-a, HSLS-a i HSU-a Babić podsjetio je župana da su mu to govorili još prije godine dana:

– Iznimno smo zadovoljni što se napokon pokreće rješenje tog pitanja. Jedino nam je žao što smo prije godinu dana govorili da je JPP najbolji model, međutim trebalo je proći godinu dana da to shvatite.

Župan je odmah otklonio mogućnost da se radi o njegovom sporijem shvaćanju pogodnosti javno-privatnog.

– JPP apsolutno nije najbolji model. Najbolji je model kad vam država nešto napravi badava, drugi najbolji je kad vam netko da 80 ili 85% nekakvih bespovratnih sredstava, a JPP je tek na trećem mjestu. Dakle, u okolnostima da kroz prva dva ne možemo riješiti naše probleme, onda smo se odlučili za taj treći, ali najbolji nije sigurno, uvjeravam vas – ustrajao je Koren.

Mladi SDP-a županu darovali cigle

Koliko je politika zapravo zabavna, lepršava i kreativna djelatnost prije početka rada županijskog parlamenta zorno su prikazali članovi SDP-ovog Foruma mladih. Pred ulazom u koprivničku gradsku vijećnicu njih petero poredalo je tri cigle za koje su privezali balone, a svaka im je simbolizirala po jedan kamen temeljac za nužna ulaganja u županijsko srednje školstvo – pojedinačno osim koprivničke obrtničke, cigle su bile gimnazije u Đurđevcu i Križevcima. Forumaši su ih poklonili županu Korenu te tako prenijeli svoju želju da županijska vlast umjesto priča i obećanja napokon počne raditi i ostvarivati projekte.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr