stožer

Za tjedan dana bismo mogli znati koliko je Hrvata bilo u kontaktu s koronom, znanstvenici sve bliže cjepivu

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević osvrnula se na otkriće znanstvenika koji su uspjeli pronaći slabu točku koronu virusa.

15:14h
0
Ilustracija
Ilustracija // Twenty20

Serološka testiranja su već počela, izjavio je danas Krunoslav Capak. Nastavni zavod Dr. Andrija Štamparveć je nabavio testove, a HZJZ je jučer završio validaciju svojih testova.

– Dobio sam obavijest da su testovi osjetljivi i prilično točni. Testiranja mogu započeti. Danas je sjednica Etičkog povjerenstva na kojem će biti prihvaćeni ili ne uvjeti koje smo dali. Ako to prođe dobro reći ću točno što i kako. U roku tjedan dana ćemo imati neke rezultate koliko je naše populacije prokuženo korona virusom – izjavio je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević osvrnula se na otkriće znanstvenika koji su uspjeli pronaći slabu točku koronu virusa.

– To je važno istraživanje i ogromna analiza. Unutar naše krvi postoje antitijela koje mogu djelovati na virus i među njima postoji različiti podtipovi, a samo jedan može djelovati na virus. On je definirao ona antitijela koja mogu djelovati na virus – rekla je Markotić.

I tim profesora Đikića je otkrio jednu ‘Ahilovu petu’ koronavirusa.

– Naši znanstvenici svugdje po svijetu su uključeni u vrh istraživanja protiv Covida, to je obećavajuće istraživanje. Virusi inače pokušavaju “prevariti” naš imunološki sustav i prvo sustav ne može reagirati, a kasnije dolazi do jakog upalnog odgovora. Ovo istraživanje pokazuje kako virus vara naš sustav i omogućuje razvoj terapeutika koji bi to mogao spriječiti – objasnila je Markotić.