Presuda osvetniku

Za ubojstvo čekićem u Štaglincu Ivanu Štrklju 26 godina zatvora

06:00h
0
Kuća u Štaglincu u kojoj je ubijen Ivica Kralj // Foto: Arhiva
Kuća u Štaglincu u kojoj je ubijen Ivica Kralj // Foto: Arhiva

Štrklju se u jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora uračunava vrijeme od uhićenja te vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Izriče mu se i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja.

Na Županijskom sudu u Varaždinu Ivan Štrkalj (44) iz Glogovca  zbog ubojstva Ivice Kralja u Štaglincu osuđen je na 26 godina zatvora.

Nepravomoćnom presudom proglašen je krivim da je 31. siječnja 2014. oko 20 sati u Kraljevoj obiteljskoj kući u Štaglincu iz bezobzirne osvete, dok mu je ovaj bio okrenut leđima, dvaput udario čekićem po glavi. Kralj je pao na tlo, a Štrkalj ga je dotukao s još dva udarca čekićem.

Nakon toga, Štrkalj je sa stola uzeo i za sebe zadržao Kraljev novčanik, u kojem se nalazila kartica tekućeg računa i neutvrđen iznos novca, a potom je na katu kuće pretražio njegove stvari kako bi pronašao još novca.

Štrkalj i Kralj poznavali su se od prije. Na ovaj suludi čin Štrkalj se odlučio iz osvete, jer je morao u zatvor na godinu dana.

“Štrkalj je, naime, u studenom 2012. godine ušao u Kraljevu kuću kroz otvoreni prozor i ukrao mu 40 kuna iz novčanika te bankovnu karticu s kojom je kasnije podigao na bankomatu još 2000 kuna, zbog čega je osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora, uz uvjet da, među ostalim, vrati novac. Kako to nije učinio, nedavno mu se aktivirala kazna prema kojoj je trebao ići u zatvor”, pisao je Večernji list u veljači prošle godine.

Štrkalj je i prije osuđivan, dodaju, zbog krađe motorne pile. Otac je dvoje malodobne djece, a u mirovini je bio s primanjima od oko 500 kuna.

Štrklju se u jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora uračunava vrijeme od uhićenja te vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 3. veljače 2014. godine. Nadalje, izriče mu se i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja u okviru zatvorskog sustava.