-3.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Zabrana rada nedjeljom dovodi u pitanje opstanak malih trgovaca
Z

Ne propustite

U HGK-Županijskoj komori Koprivnica 26. siječnja 2009. godine održana je sjednica Strukovne grupe trgovine kojoj su, osim predstavnika uglavnom malih trgovaca, prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za financije i poticanje poduzetništva Grada Koprivnice Jasmina Stričević i predstavnica koprivničke ispostave Državnog inspektorata RH Karmen Keber. Novim predsjednikom Strukovne grupe trgovine Županijske komore Koprivnica imenovan je Valent Vrhovski, novi direktor tvrtke Sloga podravska trgovina d.o.o. Đurđevac.

Na sjednici se raspravljalo o primjeni novog Zakona o trgovini, zabrani rada prodavaonica nedjeljom i iznimkama koje su predviđene Zakonom. Prisutni su iznijeli sliku djelatnosti trgovine u Koprivničko-križevačkoj županiji nakon stupanja na snagu odredbi o zabrani rada nedjeljom i podatke o ukupnom padu prometa u malim trgovinama za oko 30% što, vjeruju trgovci, ne može biti samo posljedica krize budući da se radi o prodavaonicama s pretežno prehrambenim artiklima u asortimanu.

Osim gubitaka zbog neradne nedjelje, došlo je i do promjena navika kupaca koji su snabdijevanje počeli obavljati intenzivnije petkom i subotom u velikim trgovačkim lancima pa je u malim trgovinama i zbog toga došlo do bitnog ukupnog smanjenja prometa. Istovremeno, nedjeljom se ispred pekara i otvorenih prodavaonica na tržnicama stvara velika gužva, a uočen je i povećani broj pokretnih trgovina i nagli razvoj internet trgovine s dostavom u kuću jer oni ne podliježu zabrani rada nedjeljom.

Na ovaj način, smatraju trgovci, doći će do nazadovanja djelatnosti malih trgovina, propasti i zatvaranja prodavaonica po manjim mjestima i gubitka brojnih radnim mjesta. Zabranu rada prodavaonica nedjeljom smatraju izuzetno lošim potezom u uvjetima krize koji vodi u propast male trgovce koji su prisiljeni pokriće gubitaka i mogućnost opstanka potražiti u pokušaju traženju iznimaka u Zakonu – pokretnoj ili internet prodaji koji ne podliježu zabrani rada nedjeljom. Internet prodaji moći će se prilagoditi, očekivano, samo veliki trgovci.

Stoga je predloženo da se odredbe Zakona o trgovini koje zabranjuju rad trgovina nedjeljom ozbiljno razmotre te se daje podrška inicijativama o njihovom stavljanju izvan snage. Doneseni su i zaključci o potrebi organiziranja malih trgovaca zbog zaštite njihovih interesa koji se razlikuju od interesa velikih trgovaca. Veliki trgovački sistemi zbog intenzivnijeg prometa petkom i subotom kojim većim dijelom nadomještaju nedjelju, ne osjećaju tako teške posljedice nedostatak prometa nedjeljom kao mali trgovci.

Pitanje opstanka malih trgovaca bitno je i zbog vezanosti malih domaćih proizvođača koji svojim proizvodima ne mogu ući u velike trgovačke lance nego ih plasiraju putem malih trgovina. Realno je očekivati da će kriza malih trgovaca za sobom povući i male proizvođače.
Isto tako, naglašeno je da je opstanak malih trgovina po kvartovima i selima izuzetno bitan za standard onih potrošača koji nisu mobilni i ne mogu u bilo kojem trenutku vlastitim prijevozom otići u neki od velikih trgovačkih centara koji su najčešće na periferiji grada. U ovom slučaju, pokretne trgovine nisu zadovoljavajuće rješanje.

O nelojalnoj konkurenciji pokretnih trgovina koje često rade bez potrebnih odobrenja, u upitnim higijenskim uvjetima i bez izdavanja računa, uputit će se zahtjev gradu Koprivnica da kod ispostave Državnog inspektorata inicira intenzivniju kontrolu gradske odluke o neodobravanju rada pokretnim trgovinama. Još jednom je naglašena dobra suradnja i podrška gradskih vlasti malim trgovcima, a Jasmina Stričević istaknula je da je Gradsko poglavarstvo otvoreno za sve prijedloge i inicijative malih trgovaca.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ADVENT

FOTO I u Virju upaljena prva adventska svijeća, priređeno i humanitarno druženje

Općina Virje tradicionalno organizira paljenje adventskih svijeća nedjeljom poslije večernje mise. Uz molitvu i blagoslov župnika Marijana Kovačića, načelnik Mirko...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti