STANJE SIGURNOSTI

ZABRINJAVAJUĆE Dvostruko više prometnih nesreća u lipnju u odnosu na prošlu godinu

Policijska glasnogovornica, Dijana Žagar, istaknula je da je u lipnju počinjeno 99 kaznenih djela što je 22,7 posto manje nego prošle godine.

17:00h
0
Ilustracija // Foto: Mario Kos

Policijska uprava Koprivničko-križevačka održala je redovnu mjesečnu konferenciju na kojoj je bilo riječi o stanju sigurnosti u lipnju, natječaju za zanimanje policajac/policajka i preventivnom projektu Sigurnost na vodi.

Policijska glasnogovornica, Dijana Žagar, istaknula je da je u lipnju počinjeno 99 kaznenih djela što je 22,7 posto manje nego prošle godine.

– U prvih šest mjeseci zabilježeno je 664 kaznenih djela što je blago povećanje za 0,9 posto. U lipnju je prijavljeno 46 osoba dok je ukupna materijalna šteta u počinjenim djelima nešto više od 363 tisuće kuna – naglasila je Dijana Žagar.

Najviše kaznenih djela bilježi Policijska postaja Koprivnica i to 46 kaznenih djela, 25 ih je zabilježeno na području Policijske postaje Đurđevac, 22 na području Policijske uprave Križevci i šest kaznenih djela bilježi postaja Prometne policije Koprivnica.

Na području općeg kriminaliteta zabilježena su 32 kaznena djela, jedno kazneno djelo gospodarskog kriminaliteta, dva kaznena djela organiziranog kriminaliteta, 42 na štetu maloljetnika, 13 kaznenih djela zlouporabe droga, sedam kaznenih djela iz područja sigurnosti cestovnog prometa, kazneno djelo iz područja kibernetičke sigurnosti ijedno kazneno djelo iz područja terorizma i ekstremnog nasilja.

Foto: Matija Gudlin
Dijana Žagar // Foto: Matija Gudlin

Nisu zabilježena teža kaznena djela ni kaznena djela koja bi izazvala veće uznemirenje javnosti, a razriješeno je sedam kaznenih djela iz ranijih razdoblja.

Vezano uz sigurnost cestovnog prometa u lipnju je bilo 59 prometnih nesreća, što je povećanje za 51 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  Zabilježena je prometne nesreća s poginulom osobom. U 23 prometne nesreće bilo je ozlijeđenih osoba, a u 35 je zabilježena materijalna šteta kao jedina posljedica. Nastradale su 32 osobe. Smrtno je stradao vozač, teško su ozlijeđena dva vozača, jedan putnik i jedan pješak, a lakše 18 vozača, osam putnika i jedan pješak.

Pod utjecajem alkohola bio je 21 sudionik prometnih nesreća.
Slijetanja vozila s ceste – 10 nesreća i bočni sudari – 14 nesreća najčešće su vrste prometnih nesreća.

Od okolnosti koje prethode događanju prometnih nesreća najčešće je nepoštivanje prednosti prolaza – 10 nesreća i ostale greške vozača – 13 nesreća.

U nadzoru cestovnog prometa utvrđen je 1221 prometni prekršaj. Iz prometa je isključeno 217 vozača i 17 vozila, a oduzeto je 79 vozačkih dozvola. U prostorijama policije do otriježnjenja je zadržano 27 vozača, 19 vozača je uhićeno i 14 je dovedeno na žurni prekršajni postupak nadležnim prekršajnim sudovima.

Što se javnog reda i mira tiče, zabilježena su 23 prekršaja, od kojih jedan prekršaj drskog ponašanja, devet prekršaja svađe i vike, sedam prekršaja tučnjave, tri prekršaja omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika, dva prekršaja davanja pića pijanim osobama i prekršaj držanja životinja bez nadzora.

Zabilježeno je čak pet požara na građevinskim objektima i jedan na prometnom sredstvu. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta procjenjuje se na oko 441.000 kuna.

 

 

čitam...