Ispred dječjeg vrtića

Zabrinuti roditelji upozoravaju druge roditelje da načinom parkiranja ugrožavaju dječje živote

07:00h
0
Parkiralište u dvorištu vrtića // Foto: Matija Gudlin

Problem stvaraju nesavjesni roditelji koji vozila parkiraju na pješačkoj i biciklističkoj stazi tik uz vrtić te na taj način ugrožavaju djecu i druge sudionike u prometu.

Naši čitatelji, zabrinuti roditelji polaznika dječjeg vrtića Smiješak u Starogradskoj ulici u Koprivnici, dojavili su nam kako ispred vrtića u vrijeme dolaska i odlaska po djecu dolazi do problema nepropisnog parkiranja.


U dvorištu vrtića osigurano je nekoliko parkirnih mjesta na kojima roditelji mogu sigurno parkirati svoja vozila. Problem se javlja između 7 i 8 sati ujutro te 15 i 16 sati popodne, kada većina roditelja dovozi, odnosno odvozi djecu. Na parkiralištu vrtića nema dovoljno mjesta pa se roditelji parkiraju preko puta na parkiralištu ispred trgovina u Mosnoj ulici ili pored kafića.

Nepropisno parkirano vozilo // Foto: Čitatelj
Nepropisno parkirano vozilo ispred vrtića // Foto: Čitatelj

Problem stvaraju nesavjesni roditelji koji vozila parkiraju na pješačkoj i biciklističkoj stazi tik uz vrtić, da ne moraju hodati preko ceste, te na taj način ugrožavaju djecu i druge sudionike u prometu.

Ako dijete prelazi cestu, od automobila ne vidi lijevo ni desno, a ni vozila na cesti ne vide dijete koje se tako dovodi u izravnu opasnost.

– Ovaj problem postoji već godinama. Roditelje upozoravamo pismenim i usmenim putem. Na savjesti roditelja je da sami vide da svojim ponašanjem ugrožavaju djecu i ostale sudionike u prometu – rekla je Valentina Kovaček Mikulan, zamjenica ravnateljice vrtića Smiješak.

Kada smo izašli na teren i provjerili situaciju, pokraj vrtića smo zatekli prometnog redara koji nam je rekao kako problem postoji i da su roditelji upozoreni, no neki i dalje iskorištavaju priliku kada ispred vrtića nema redara pa parkiraju svoja vozila nepropisno i tada nastaje pravi kaos.

Parking preko puta vrtića // Foto: Matija Gudlin
Parking preko puta vrtića // Foto: Matija Gudlin

– Primijetila sam da se neki od roditelja nepropisno parkiraju, ali ja osobno uvijek nađem parkirno mjesto ili ispred vrtića ili na parkiralištu preko vrtića – izjavila je zabrinuta mama Andreja.

Automobili se Starogradskom ulicom kreću velikim brzinama, no osim prometnih znakova ne postoji svjetleća signalizacija ili ležeći policajci.

Vrata dječjeg vrtića zaključana su iz sigurnosnih razloga u periodu između 9 i 12 sati. Nakon što smo počeli istraživanje vezano uz ovaj problem, roditelji su i pismeno i usmeno upozoreni da svoja vozila ne parkiraju nepropisno.

Dražen Laljek, glasnogovornik Policijske uprave rekao nam je da je upoznat s tim problemom te da građani stalno dojavljuju prometne prekršaje ispred vrtića.

– Redovito izlazimo na teren i sankcioniramo prekršaje. One koji prijavljuju, pozvali smo da i osobno dođu u postaju da porazgovaramo i vidimo što se može poduzeti – rekao je on.

čitam...