Škola za život

ZADNJI U DRŽAVI Samo dvije škole u županiji sudjeluju u eksperimentalnom programu, ravnatelj Špoljar: Vrijeme je da se obrazovanje u Hrvatskoj pokrene

Javni poziv za izvođenje eksperimentalnoga programa bio je otvoren od 16. veljače do 15. ožujka ove godine, a uskoro će biti objavljeni rezultati u kojim školama će se zaista spomenuti program i provoditi.

12:00h
0
Školska nastava
Foto: Ivan Brkić

Dvjema školama od tri prijavljene iz Koprivničko-križevačke županije, točnije Srednjoj školi Ivan Seljanec iz Križevaca te Strukovnoj školi iz Đurđevca, prošle su prijave za izvođenje eksperimentalnog programa kurikularne reforme pod nazivom Škola za život, koje je pokrenulo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Iz Koprivnice se nije prijavila niti jedna škola.

Prijavila se samo jedna osnovna škola i to iz Sv. Petra Orehovca, no njezina prijava, kaže nam dožupan Ratimir Ljubić, nije prihvaćena.

Tako se podravsko-prigorski kraj našao na posljednjem mjestu po broju prijavljenih škola za ovaj program. Usporedbe radi, najviše ih se prijavilo iz Osječko-baranjske županije, čak njih 29.

Presica udruge Latica
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Brkić

– Svako nastavničko vijeće je procijenilo spremnost za ovaj eksperiment i shodno tome donijelo odluku. Županija je samo davala suglasnost da ih na neki način, eto, potakne. Moramo reći da su naše škole aktivne u puno međunarodnih programa, pogotovo strukovne škole. Očito je većina ipak smatrala da bi s ovime još bila prekapacitirana – kazao nam je dožupan Ljubić.

Prema riječima Gordane Juran-Ratković, ravnateljice križevačke Srednje škole, da se prijave potaknulo ih je to što smatra da ima mladu i iskusnu profesorsku ekupu i to u predmetima putem kojih će se eksperiment provesti, a to su hrvatski jezik, strani jezik, matematika, povijest i geografija.

– To su nastavnici koji žele, a imaju volje i znanja. Imamo jak tim i mislimo da ćemo ovime dobiti na kvaliteti i da to možemo. Prednost koju smo uočili je ta što imate svu pomoć eksperata i ministarstva kada je eksperimentalno i lakše je nego kada će se morati. Mi ćemo biti tada već spremni – kazala nam je ravnateljica.

Srednja škola ‘Ivan Seljanec’ iz Križevaca // Foto: Matija Gudlin

Obrazovni sustav vapi za promjenama, kaže nam Darko Špoljar, ravnatelj đurđevačke Strukovne škole pa je to jedan od razloga zašto se škola odlučila prijaviti.

– Očekujemo promjenu načina školovanja jer to je zaista bitno, vrijeme je da se nešto pokrene. Želimo školovati kadrove koji će na tržištu rada naći posao. Uspjeli smo proći te instance koje je trebalo, od vijeća roditelja, nastavničkog vijeća pa Županije koja nam je dala podršku i na kraju smo tajnim glasanjem odlučili. Imamo potreban kadar, velik broj nastavnika koji mogu i žele sudjelovati, a isto tako dati svoj doprinos – kazao nam je ravnatelj Špoljar.

Javni poziv za izvođenje eksperimentalnoga programa bio je otvoren od 16. veljače do 15. ožujka ove godine, a uskoro će biti objavljeni rezultati u kojim školama će se zaista spomenuti program i provoditi.

Eksperimentalni program Škola za život posljednji je korak pripreme kurikularne reforme. Nastava će se provoditi u prvim i petim razredima osnovnih škola u svim predmetima, a u sedmim razredima u nastavi fizike, kemije i biologije. Provodit će se i u prvim razredima gimnazija u svim predmetima, dok će se u strukovnim četverogodišnjim školama provoditi u općeobrazovnim predmetima.

Cilj mu je provjera primjenjivosti novih kurikuluma i oblika metoda rada te novih nastavnih sredstava kako bi se povećale kompetencije učenika u rješavanju problema i povećalo  zadovoljstvo učenika u školi te motivirali učitelji i nastavnici.

Osigurano je 150 milijuna kuna iz državnog proračuna, sredstava europskih socijalnih fondova i Europske komisije.

 

čitam...
Loading...