USTANOVA

Zadovoljeni svi uvjeti za osnivanje muzeja u Ludbregu, Dijanošić: Čekaju nas formalni upis i rješenje stalnog postava

S obzirom na izmjene zakona o muzejskoj djelatnosti, kojima je gradovima do deset tisuća stanovnika omoguće osnivanje u sklopu ustanove, muzej bi trebao postati stvarnost.

14:28h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Centar za kulturu i informiranje Dragutin Novak 2018. godine krenuo je s procesom osnivanja budućeg Muzeja – etnografska i sakralna zbirka.

Na gradskim stranicama stoji kako Ludbreg već dugo zbog količine građen ima potrebu za muzejom. S obzirom na izmjene zakona o muzejskoj djelatnosti, kojima je gradovima do deset tisuća stanovnika omoguće osnivanje u sklopu ustanove, muzej bi trebao postati stvarnost.

Muzej se, stoji u objavi Grada Ludbrega, može osnovati ako su osigurani svi uvjeti propisani zakonom, što uključuje muzejsku građu, relevantnu muzejsku dokumentaciju, prostor za obavljanje djelatnosti, opremu i sredstva za rad, sustav za osiguranje i zaštitu muzejske građe i dokumentacije, stručne djelatnike te plan i razvitak muzeja.

Ravnatelj Centra Branko Dijanošić kazao je kako su dobili rješenje Ministarstva kulture i medija o postojanju uvjeta.

– Sada nas samo očekuje formalni upis Muzeja grada Ludbrega kao posebne organizacijske jedinice Centra i priprema konačnog rješenja stalnog postava čime želimo dobiti jednu zaokruženu cjelinu – pojasnio je Dijanošić, a prenose službene gradske stranice.