povlačenje

Zagrebački ugostitelji većinom odustali od masovnog otvaranja kafića, idu na prosvjed 3. veljače

Iako se 'šuškalo' da će više od 100 ugostitelja u Zagrebu otvoriti svoje objekte 1. veljače, većinom kafiće, ili bar početi s izdavanjem kava i pića za van unatoč zabrani rada, to se izgleda ipak neće dogoditi.

11:30h
0
Sunčano dopodne na Zrinskom trgu u Koprivnici
Foto: Mario Kos

Iako se ‘šuškalo’ da će više od 100 ugostitelja u Zagrebu otvoriti svoje objekte 1. veljače, većinom kafiće, ili bar početi s izdavanjem kava i pića za van unatoč zabrani rada, to se izgleda ipak neće dogoditi, jer su se mnogi povukli nakon što su sagledali sve posljedice koje bi ih mogle snaći ako to učine, kazao je telefonski za Hinu nakon tog sastanka predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, Franz Letica, piše Dnevnik.hr


Dodao je da je to bio neformalni sastanak ugostitelja koji su se samoinicijativno skupili da popričaju o situaciji i što im je činiti dalje da bi zaštitili svoje poslovanje i radnike, a ne u ‘u režiji’ zagrebačkog udruženja. Letica je istaknuo da udruženje niti poziva niti organizira članove na otvaranje prije dozvole niti na prosvjede, ali ih podržava jer su kao kolege svi u istim problemima nakon što ne rade već dva mjeseca i objekti su im drugi puta ove godine zatvoreni odlukom stožera zbog pandemije.

Vlasnica ugostiteljskog objekta iz Zagreba Petra Odobašić iz te samonicijative ugostitelja, Hini je nakon sastanka također potvrdila da neće biti masovnijeg otvaranja u ponedjeljak, nego da je to najavilo tek desetak ugostitelja i to većinom iz zagrebačke Dubrave, jer više ne mogu izdržati da ne rade, nemaju za račune niti za platiti radnike.

– Ni potpore za radna mjesta mnogi od nas nisu dobili na vrijeme, neki još od studenoga čekaju da im to sjedne na račune, i sada je situacija da radnici pitaju za plaće, a država za račune, i mi nemamo to od kuda platiti. Mjere su nam nelogične i ne možemo prihvatiti da primjerice shoping centri, saloni i drugi mogu raditi, a mi ugostitelji ne – ističe Odobašić.

čitam...