DOBROVOLJNI DARIVATELJI

Zaklada Ana Rukavina ponovno u Đurđevcu organizira akciju upisa za pomoć oboljelima

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra, upisano 61.655 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

12:53h
0
Foto: djurdjevac.hr
Ilustracija // Foto: djurdjevac.hr

Zaklada Ana Rukavina u utorak, 14. svibnja, održat će akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Đurđevcu. Akcija u Đurđevcu održati će se od 12.30 do 14.30 sati u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac (Trg sv. Jurja 1).


Akciju upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina organizira se drugu godinu za redom u suradnji s Ivanom Domišljanović i Matejom Sinković Janći kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem. Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je kako je lijek u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 61.655 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 102 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

čitam...