LIJEK JE U NAMA

Zaklada Ana Rukavina u Koprivnici i Đurđevcu provest će akciju upisa u registar darivatelja

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju.

08:23h
0
Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

Zaklada Ana Rukavina u utorak, 14. svibnja, održat će akcije upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Koprivnici i Đurđevcu.

Akcija u Koprivnici održat će se od 9 do 11 sati u suradnji s Forumom žena SDP-a Koprivničko-križevačke županije u zgradi Gradske uprave (Zrinski trg 1), dok će se akcija u Đurđevcu drugu godinu zaredom održati u suradnji s Ivanom Domišljanović i Matejom Sinković Janći od 12.30 do 14.30 sati u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac (Trg sv. Jurja 1).

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar jest kako je lijek u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 61.708 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 103 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

čitam...