Zakon o fiskalizaciji // Koprivnica vodeća po broju prekršitelja, dva objekta pred zatvaranjem

14:40h
0
Koprivnica vodeća po broju prekršitelja, dva objekta pred zatvaranjem

Iako je novi Zakon o fiskalizaciji u posljednih mjesec dana jedna od aktulanijih tema u Hrvatskoj, prvi podaci pokazuju da se koprivnički ugostitelji nisu najbolje pripremili na novonastalu situaciju.

Naime, kako je prenio sinoćnji Dnevnik, uz Zagreb, u Koprivnici je zabilježen najveći broj prekršitelja novog Zakona. Tu činjenicu potvrdili su i inspektori koji su ovih dana izašli na teren, ne bi li provjerili kako „dišu” pojedini ugostitelji.

U Koprivničko-križevačkoj županiji, na udaru poreznih inspektora prvog se dana našlo 50-ak ugostiteljskih objekata, a u većini slučajeva inspektori su pokupili tek račune koji se izdaju uz narudžbu. No, nekoliko objekata, točnije njih sedam, nije bilo te sreće te je kod njih izvršena detaljna provjera certifikata. Nepravilnosti su zabilježene u dva objekta, koji su dobili rok od dva dana za uklanjanje nepravilnosti.

Pročelnica Porezne uprave, područnog ureda Koprivnica, Željka Bućan, danas nam je potvrdila kako su opomenuti objekti otklonili nepravilnosti, no da je ona zabilježena kod dva nova.

Primjer pravilnog računa– Naši su inspektori kontinuirano prisutni na terenu i statistika nam se mijenja svaka dva sata, tako da je dosta teško reći točnu situaciju. Ono što znamo u ovome trenutku je to da je detaljna provjera izvršena u 27 objekata, a u četiri su zabilježene nepravilnosti. Dva objekta su s današnjim danom otklonila izrečene nepravilnosti, a dva imaju rok do ponedjeljka. Ukoliko to ne naprave slijedi zatvaranje ugostiteljskog objekta – pojasnila nam je pročelnica područnog ureda Koprivnica te nadodala da su u 46 objekata uzeti samo računi, koji će se dodatno provjeriti u Poreznoj upravi.

Do sada prikupljeni podaci pokazuju kako se, unatoč brojnim upozorenjima putem medija, ugostitelji s područja županije nisu najbolje pripremili za novi Zakon o fiskalizaciji, iako je situacija iz dana u dan sve bolja.

Brojka od 30 posto objekata koji moraju uskladiti poslovanje s novim pravilima, a koja je bila aktualna prvog dana provjere (utorak), danas je već nešto manja, a za očekivati je da će padati svakim danom. Naime, porezni nadzori i dalje traju i oni objekti koje inspektori još nisu posjetili, još uvijek mogu ispraviti eventualne nepravilnosti.

čitam...