Zamjenik gradonačelnika sudjelovao na transnacionalnoj konferenciji u Poljskoj

17:54h
0

foto: koprivnica.hrZamjenik gradonačelnika Grada Koprivnice Dražen Pros  sudjelovao je na Zajedničkoj transnacionalnoj konferenciji pod nazivom „13 programa – 1 cilj: unapređenje kvalitete života u europskim regijama” . Konferencija na kojoj je sudjelovalo više od 600 sudionika iz cijele Europe  održavala  se 15. i 16. rujna u Katowicama (Poljska), u organizaciji Predsjedništva Vijeća EU.

Konferencija je održana s ciljem predstavljanja konkretnih modela kako transnacionalni programi pomažu unapređenju kvalitete života u Europi s naglaskom na potencijale buduće suradnje, poticanje i osiguranje sudjelovanja u programima svih zemalja Europe, te posebno – razmjenu najboljih iskustava i prakse u daljnjem dizajniranju strategije transnacionalne kooperacije u razdoblju 2013 – 2020. Pored brojnih predstavnika poljske državne i lokalne vlasti, predvođenih ministricom regionalnog razvoja Elzbietom Bienkowskom, u radu konferencije sudjelovali su predstavnici Europske komisije – Normund Popens, zamjenik generalnog direktora za regionalni razvoj, te Colin Wolfe, voditelj odjela REGIO/E1 pri Europskoj komisiji, i to prezentirajući poljska i europska iskustva, prednosti i izazove u provođenju transnacionalne suradnje koja se temelji na održivom i za sve zemlje Europe uključivom razvoju.

 

U radnom dijelu konferencije održano je šest radionica s temama koje bitno određuju strategiju razvoja Europe do 2020. godinu: inovacije, transport, energija, zaštita okoliša, demografske promjene i – posebno važno za Hrvatsku kao buduću članicu EU – proširenje izvan granica EU i suradnja sa svim susjednim zemljama.

Upravo strategija daljnjeg razvoja temelji se na daljnjem proširenju inovacijskih centara diljem Europe, a pored inovativnosti važno je osiguranje „zelenog transporta”, premrežavanje putničkog i teretnog prometa, kao i troškovna efikasnost transportnog sektora.

Uz veliki značaj transnacionalnog zajedništva u upravljanju zaštitom okoliša, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost (a u okviru toga posebno energetska efikasnost u graditeljstvu) važan su dio strategije EU. Bitan okvir za dijalog izvan granica EU je transnacionalna suradnja koja promovira osnovne koncepte regionalne politike – otvorenost tržišta, uvažavanje okružja i partnerstvo u implementaciji,a poseban naglasak stavljen je na programe ENPI (European Neighbourhood and Partnership Instrument), te IPA (International Pre-Accesion Assistance) u kojem i Grad Koprivnica aktivno i značajno sudjeluje.

Tijekom diskusija na radionicama s područja transporta, energije, te transnacionalne suradnje u okviru IPA-e predstavljeni su realizirani i novi projekti Grada Koprivnice u području održivog transporta, energetske efikasnosti u graditeljstvu, sveučilišnog kampusa, IPA CBC programa pogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, te planovi za sudjelovanje Koprivnice u programima SEE (Južna i istočna Europa).

Izvor: koprivnica.hr