muzej grada koprivnice

Započele su prijave za 47. Podravski zbornik

Radovi se zaprimaju isključivo u elektroničkom obliku, sukladno Uputama suradnicima dostupnim na mrežnim stranicama Muzeja grada Koprivnice.

12:01h
0
PZ  korice scaled
Foto: Muzej grada Koprivnice

Podravski zbornik, dugogodišnja publikacija Muzeja grada Koprivnice koja izlazi od 1975. godine, uskoro će doživjeti svoje 47. izdanje. Uredništvo Zbornika poziva dosadašnje i nove suradnike da pripreme svoje radove i dostave ih na adresu elektroničke pošte vpkovac@muzej-koprivnica.hr ili osobno/poštom na adresu Trg dr. Leandera Brozovića 1, do 1. srpnja 2021. godine.

Radovi se zaprimaju isključivo u elektroničkom obliku, sukladno Uputama suradnicima dostupnim na mrežnim stranicama Muzeja grada Koprivnice. Po zatvaranju poziva Uredništvo će provesti postupak odabira radova te o tome obavijestiti autore.

Predstavljanje knjige predviđa se za početak studenog 2021. godine u okviru proslave Dana grada Koprivnice.

Podravski zbornik okuplja brojne autore koji svojim radovima obrađuju različite teme i područja, pružajući na taj način korisne informacije velikom krugu zainteresiranih čitatelja i korisnika. Među suradnicima ističu se oni koji redovito objavljuju od prvih brojeva, ali prisutni su i mladi autori čiji su prvi radovi objavljeni upravo u Zborniku.

Jedini je kulturološki godišnjak u Podravini koji kontinuirano izlazi više od četiri desetljeća tijekom kojih je koncepcijski doživio tek manje promjene zadržavši temeljnu ideju pokretača. Zamislili su ga kao znanstveno popularnu publikaciju koja će privlačiti ne samo stručnu javnost, već i širi krug čitatelja.

Posljednjih godina radovi u Zborniku prema opsegu, načinu izrade i temama podijeljeni su na sljedeće cjeline: Članci, Prilozi, Književni prilozi, Podravsko nakladništvo i Podravske kronike, a autori ih mogu prirediti u obliku opsežnijeg stručnog rada, popularnog kraćeg priloga ili književnog uratka. Fotografijom na naslovnici i kraćim tekstom prevedenim na engleski jezik predstavljaju se prirodna i kulturna dobra Podravine.

Zbornik pokriva regionalno područje Podravine od Pitomače do Ludbrega te različita tematska područja među kojima se ističu: povijest, geografija, etnologija, antropologija, arheologija, povijest umjetnosti, konzervacija i restauracija, sociologija, gospodarstvo, ekonomija, prirodoslovlje i književnost i to kroz vremenski raspon od najstarijih povijesnih razdoblja do suvremenosti. Zanimljivi su i radovi posvećeni važnim obljetnicama organizacija civilnog društva te pojedincima koji su svojim profesionalnim, umjetničkim ili humanitarnim djelovanjem izvršili znatan utjecaj na kvalitetu života i razvoj zajednice.