Street art festival

Zapušteni zidovi kao izlagački prostori

14:16h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva

Kvalitetna ulična umjetnost doprinosi razvoju identiteta grada. Ulaskom umjetnosti u javne prostore, a izlaskom iz klasičnih galerijskih prostora, umjetnički rad se oslobađa ustaljenih okvira i komunicira sa svima, ne isključujući nikoga.

Na tom tragu pokrenut je koprivnički Street art festival koji će 2016. doživjeti četvrto izdanje u organizaciji Mamuza – udruge posvećene promicanju suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

Festival će se održati na poznatim lokacijama oko gradskog i srednjoškolskog centra, a trajat će do 27. lipnja.

U posljednje tri godine pasivne su fasade škola, vrtića i dvorišta postale uređene, vizualno zanimljive i privlačne, a Koprivničancima i njihovim gostima svake godine predstavljaju nove umjetničke radove najboljih potpisnika street arta. Gradski prostori koji su čekali rušenje ili nove vlasnike preuzet će ulogu izlagačkog prostora, a osim oživljavanja zapuštenih prostora muralima, ovogodišnji festival aktivno će oživjeti ulice i čitave kvartove.

Cilj ovogodišnjeg SAFa je vratiti na ulicu ono što je nekoć činilo njen život – kvartovska druženja, dječje igre s asfalta i igrališta, mirise večernjih slatkih zalogaja koji su dopirali iz kuća i stanova, plesnjake na otvorenom, kupovinu u garaži i brojne druge aktivnosti koje će potaknuti interakciju i lijepa druženja tijekom toplih lipanjskih popodneva i večeri.

Osim popratnih sadržaja na svakoj lokaciji, ovogodišnje izdanje Street art festivala predstavit će i Papergirl. Iako Koprivničancima još uvijek nepoznat, Papergirl je umjetnički projekt osnovan 2006. godine u Berlinu. Danas se Papergirl organizira u stotinama svjetskih gradova, a kreće otvorenim pozivom građanima svih uzrasta i sposobnosti da doniraju svoje radove na način da ih ubace u Papergirl kutije postavljene na određenim lokacijama u gradu. Radovi će nakon njihova prikupljanja, biti izloženi na izložbi pristiglih radova. No priča ne završava tu – već će  se radovi po uzoru na američke Paperboys dostavljače novina, na biciklima dijeliti slučajnim prolaznicima srolani u tuljce. Ovaj će dio festivala spojiti publiku i umjetnost na interaktivan način te širiti pozitivan stav i suradnju među ljudima. Festival će završiti šetnjom uz vodstvo prostorom, a u tom ćemo vikendu festival upotpuniti koncertom na jednoj od lokacija.

Na Festivalu će se predstaviti umjetnici iz Hrvatske: Acid Monk, Sinko ThePsiho, Hađaga, Andrija Večenaj, Chez, Artu Ditu – Smelly Feet, Mop Hap, Kopito Zla, Antonio Grgić, Mene Mei i Kristijan Smok.

Festival se odvija u suradnji s Gradom Koprivnicom, Županijom Koprivničko-križevačkom, Kulturno-kreativnim centrom Pixel, Srednjom školom Koprivnica, Knjižnicom i čitaonicom Fran Galović i Glasom Podravine.

Program pratite na Facebook stranici Festivala: https://www.facebook.com/Street-art-festival-414567335352629/?fref=ts

čitam...