Mučiteljica životinja

FOTO Zapušteno dvorište u centru grada krije scene iz horor filmova

09:00h
0
Kavezi u kojima se nalaze mačke // Foto: čitatelj, Facebook

Ona u kući u zatočeništvu drži najmanje 50 mačaka, a jedan dio je vani zatvoren u gajbama u vlastitom izmetu. Osim toga, desetak pasa drži na kratkim lancima. Godinama zlostavlja životinje, a misli da ih spašava, počinje priču Maja Gašparić.

Zapušteno dvorište nedaleko samog centra Koprivnice, u kojem se od raslinja s ceste jedva vidi kuća, krije nešto što je moguće vidjeti samo u scenarijima horor filmova.

Čitatelji portala ePodravina upozorili su na problem koji postoji već godinama, a oko kojeg je pokrenuta akcija na Facebook grupi ONA.

Zatočene mačke // Foto: Čitatelj
Zatočene mačke // Foto: Čitatelj

U Ivanjskoj ulici pokraj samog Podravkinog parkirališta Jasna, koja je vlasnica kuće, u zatočeništvu drži mačke i pse. Mačke su smještene u drvenim sanducima, neuhranjene su i žive u vlastitom izmetu. Prema fotografijama čitatelja, vidi se da su u prilično lošem stanju. Psi koji su smješteni u istom dvorištu vezani su kratkim lancima za kućice i ponašaju se vrlo uznemireno.

– Rijetko viđamo vlasnicu. Ona u dvorište dolazi jednom dnevno, vjerojatno nahraniti životinje. U ljetnim mjesecima iz dvorišta se širi nesnosan smrad, a tijekom cijele godine nas uznemirava lavež pasa – požalili su nam se susjedi.

Jasnu nismo ni jednom prilikom naših dolazaka zatekli kod kuće, vrata dvorišta su zalokotirana, a nismo ju uspjeli dobiti ni telefonskim putem.

Zabrinuti susjedi naveli su kako ona ima još jednu kuću koja se nalazi na Varaždinskoj cesti, a u dvorištu te kuće slični su prizori – psi su zatočeni u lošim uvjetima.

Psi su svezani kratkim lancima // Foto: Čitatelj
Psi su svezani kratkim lancima // Foto: Čitatelj

Istaknuli su kako je situacija nekoliko puta prijavljena veterinarskoj inspekciji, no oni svaki puta kažu kako je sve u redu. Neki od čitatelja pokušali su razgovarati s gospođom, no tvrde da nikakva smislena komunikacija nije bila moguća.

Inicijativu je ovih dana pokrenula i Maja Gašparić, poznata koprivnička zaštitnica životinja, koja kaže da je gospođi pomagala dvije godine u najboljoj namjeri, dok nije shvatila da je sve uzalud.

– Ona u kući u zatočeništvu drži najmanje 50 mačaka, a jedan dio je vani zatvoren u gajbama u vlastitom izmetu. Osim toga, desetak pasa ima na lancima. Godinama zlostavlja životinje, a misli da ih spašava – počinje priču Maja.

Dodaje da uzima ulične pse i mace.

– Životinje su bez vode, hrani ih kako ona smatra da je dovoljno, a od fekalija više nemaju kuda stati. Ujedno, sve mačke su bolesne i zaražene. Slučaj smo ponovo prijavili inspekciji pa sada čekamo rezultate njihovih izvida – priča ona. 

Napominje da je riječ o već poznatom slučaju, jer se kuća nalazi na lokaciji gdje je veliki protok ljudi, no za sada nitko ništa nije poduzeo.

– Životinje ne da sterilizirati jer kaže da to nije prirodno, a zimi su me zvali ljudi da psi stoje na kućici jer od snijega ne mogu u nju – kazuje M. Gašparić.

Ističe da uz najbolju volju da spasi životinje ne zna gdje će pronaći smještaj za tolike mačke i pse. 

– Morat ćemo tražiti udomitelje na nivou cijele Hrvatske, kad bi svatko spasio jednu mačku, bilo bi lakše – zaključuje ona ovu nevjerojatnu priču.

Autori: Kristina Kos i Matija Gudlin