Zaštita okoliša // Koprivnica nacionalni dobitnik prestižne nagrade Energy Globe Award

15:20h
0
Zajednička fotografija nakon dodjele nagrade Energy Globe Award Gradu Koprivnici // Foto: www.koprivnica.hr

Grad Koprivnica hrvatski je dobitnik ovogodišnje nagradu Energy Globe Award za program Novo lice Koprivnice. Energy Globe Award najprestižnija je svjetska nagrada za projekte zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i održivog razvoja koja se dodjeljuje od 1999. godine na poticaj austrijskog stručnjaka za energetsku učinkovitost Wolfganga Newmanna.

Za nagradu je u 2015. godini konkuriralo više od 1500 projekata u 177 zemalja. Svi pobjednički projekti biti će objavljeni na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, kad će se objaviti i ukupni pobjednici u pet kategorija; Voda, Zemlja, Zrak, Vatra i Mladi.

Nagradu je zamjeniku koprivničke gradonačelnice Mišelu Jakšiću u četvrtak u Gradskoj vijećnici uručio Roman Rauch, direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu pri Veleposlanstvu Republike Austrije u Hrvatskoj.

– Koprivnica ima izuzetne rezultate koje već godinama postiže u svim područjima održivog razvoja, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Niti u Austriji se ovakav primjer uspješnosti ne može naći među gradovima usporedive veličine – naglasio je Rauch.

NOVO LICE KOPRIVNICE (PDF)

Dogradonačelnik Jakšić zahvalio je na nagradi te je naglasio kako Grad Koprivnica nudi pogodnosti investitorima koji ulažu u energetski učinkovitu gradnju.

– To činimo na štetu gradske blagajne, ali želimo da naši građani imaju najpovoljnije uvjete za gradnju i da im pomognemo prevladati prepreke kako bi stanovali u ekološki i financijski najprihvatljivijim stanovima – rekao je Jakšić.

U sklopu svečanosti priređene u vijećnici nakon dodjele nagrade potpisan je i ugovor između Agencije za poticanu stanogradnju Koprivnica, Građevinskog fakulteta i poduzeća Beton Lučko o donaciji predgotovih fasadnih ploča Eco Sandwich za prvu obiteljsku višestambenu kuću koja će biti sagrađena u Zelenom kvartu Lenišće Istok. Donacija je vrijedna više od 400.000 kuna.