UD DAN GRADA KOPRIVNICE

Zatvorene prijave radova za 46. Podravski zbornik, slijedi odabir najboljih! Promocija početkom studenog

U godini obilježavanja stotog rođendana Ivana Večenaja, osobito vesele radovi posvećeni ovom poznatom umjetniku.

14:44h
0
Foto: Marko Dedić

Već više godina zaredom početak srpnja razdoblje je u kojem se članovi Uredništva Podravskog zbornika sastaju kako bi razmotrili radove pristigle tijekom tri mjeseca u kojima je Poziv bio otvoren.

Zbog specifične situacije koja je obilježila vrijeme trajanja Poziva, ove su godine pristigli radovi razmatrani elektroničkim putem, a iskazano je zadovoljstvo njihovim povećanim brojem u odnosu na protekle dvije godine. Brojni dosadašnji, ali i nekolicina novih suradnika pripremili su tekstove iz različitih područja.

I dalje prevladavaju povijesne teme, ali tu su i radovi iz područja arheologije, likovne i glazbene umjetnosti, etnologije i etnografije, gospodarstva i ekonomije, ekologije, prirodoslovlja, knjižničarstva, razvoja civilnog društva, zaštite kulturne baštine, književnosti i to u rasponu od najstarijih povijesnih razdoblja do suvremenosti.

Sve češće autori svoje radove posvećuju obilježavanju važnih obljetnica, a nekoliko ih je posvećeno i povijesnim osobama koje su svojim djelovanjem obilježile određeno razdoblje i dale znatan doprinos razvoju lokalne zajednice. U godini obilježavanja stotog rođendana Ivana Večenaja, osobito vesele radovi posvećeni ovom poznatom umjetniku.

Važno je napomenuti kako je osnovna poveznica interdisciplinarnom pristupu u Zborniku regionalno područje koje pokriva, a odnosi se na Podravinu od Ludbrega do Pitomače.

Kako bi svoje mjesto u ovom godišnjaku Muzeja grada Koprivnice koji redovito izlazi još od 1975. godine pronašli autori različitih afiniteta i mogućnosti, Zbornik je podijeljen na tri cjeline. Prvu čine članci, opsežniji stručni radovi do 25 kartica teksta popraćenog slikovnim prilozima, druga je namijenjena prilozima – kraćim popularnim radovima koji mogu biti ilustrirani manjim brojem slikovnih priloga, a treću čine književni prilozi.

Stalne rubrike u Zborniku su još i Podravsko nakladništvo koja pruža detaljan bibliografski opis publikacija nastalih u Podravini i o Podravini (monografije, katalozi izložbi, serijske publikacije) te Podravske kronike koje bilježe zanimljivosti i važna društvena zbivanja tijekom godine dana u Koprivnici i susjednim općinama.

Nakon detaljne analize pristiglih radova slijedi postupak odabira onih koji će biti uvršteni u 46. broj Podravskog zbornika.

Predstavljanje knjige predviđa se za početak studenog 2020. godine u okviru proslave Dana grada Koprivnice.

čitam...