Zavod za javno zdravstvo namjerava uvesti monitoring peluda u Koprivnici

08:20h
0
Draženka Vadla, ravnateljiva Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije // Foto: Arhiva

Kako bi dodatno poboljšali skrb o pacijentima, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije planira ove godine uvesti dvije novosti, dijagnostiku za otkrivanje spolno prenosivih bolesti te monitoring peluda u Koprivnici. O tome se još razmišlja, a ravnateljica Zavoda Draženka Vadla ističe da bi bilo iznimno dobro kad bi mikrobiološki laboratorij bio dodatno opremljen dijagnostikom za otkrivanje spolnih bolesti. Tada se uzorci ne bi trebali slati u Zagreb, pa bi dobivanje nalaza bilo ubrzano te bi se onda moglo i prije reagirati.


– To je PCR tehnika za otkrivanje spolno prenosivih bolesti. Svi smo čuli za HPV, virus koji najčešće uzrokuje karcinom grlića maternice. Znači, to je jedna od ideja koju nastojimo provesti ove godine, da se ta dijagnostička metoda uvede i u naš laboratorij – kazala je Vadla.

Iznimno korisnim smatra i plan uvođenja monitoringa peluda u Koprivnici, o čemu se također razmišlja.

– Vidjeli bi kakvo je stanje kod nas i mogli bi pravovremeno najaviti svima koji imaju problema s alergijama kakvo je stanje i da se čuvaju, da se sklone ili da jednostavno uzimaju terapiju koja im je potrebna – istaknula je ravnateljica Zavoda.

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije ove godine obilježava 20. godišnjicu rada. Proslavit će ju u novim prostorima na Trgu dr. Tomislava Bardeka, a ravnateljica dr. Vadla je otkrila da je već pripremljen film o povijesti zavoda i preventivnih zdravstvenih aktivnosti u našem kraju.

Izvor: www.radio-drava.hr 

čitam...