NAKON OSAM SATI RASPRAVE

ZAVRŠENI PREGOVORI Plenković: Želimo dostojanstvo naših profesora i učitelja, plaće rastu za 10,4 posto; Mihalinec: To nije ono što smo mi tražili

Stavit ćemo prijedlog na referendum i ovaj put nećemo sugerirati članstvu što da odluče budući da se radi o njihovim plaćama - rekao je Mihalinec. 

09:52h
0

Nakon osam sati pregovora, a kako prenosi portal varazdinski.hr, kasno sinoć završio je sastanak predstavnika sindikata i premijera Andreja Plenkovića.

– Želio bih zahvaliti predstavnicima sindikata na konstruktivnim razgovorima koje smo vodili proteklih dana. Danas smo ostvarili jedan kvalitetan kompromis koji će se odnositi na cjeloviti paket – rekao je Plenković. 

Od 1. prosinca povećat će se plaća učiteljima i profesorima za tri posto. To je kroz dodatak granskog kolektivnog ugovora. Od 1. siječnja plaća bi se povećala plaća još dva posto.

– Također, dogovorili smo da se od 1. lipnja akumulira dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor i jedan posto kroz granski kolektivni ugovor. Tako bi se 1. listopada plaća povećala još dva posto i ukupno bi plaće bile povećane za 10,40 posto – rekao je premijer te nastavio govoreći kako svi žele da se stvore pretpostavke za okončanje štrajka i početak škole krajem ovog tjedna, odnosno od petka.

– Želimo dostojanstvo naših profesora i učitelja, želimo kontinuirano povećavati plaće koje omogućuje prihodovna strana proračuna. Dogovorili smo se o ovome paketu kojeg će predstavnici sindikata staviti na odlučivanje. Koeficijenti će se rješavati kroz zajednički rad na novoj uredbi. To je zajedničko postignuće, tijekom iduće godine ukupno će povećanje plaće biti 10,4 posto. Ako se postigne dogovor, spremni smo na to da se dani u štrajku plate – izjavio je premijer. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izrazio je umjereno nezadovoljstvo ponuđenim prijedlogom.

– To nije ono što smo mi tražili. Stavit ćemo prijedlog na referendum i ovaj put nećemo sugerirati članstvu što da odluče budući da se radi o njihovim plaćama – rekao je Mihalinec. 

čitam...