Završna večer Galovićevih jeseni – nagrada “Fran Galović” Ludwigu Baueru

19:13h
0
Voditelji // foto: Zoran Stupar

U subotu navečer održana je završna večer festivala književnosti “Galovićeva jesen”.

Vrhunac festivala obilježen je dodjelom nagrada najboljim književnicima. Voditelji programa, Marko Gregur i Maja Gjerek, prvo su pristupili proglašenju najboljih na natječaju “Mali Galović”. Tako je najbolju pjesmu napisao Mario Parag, a najbolji prozni rad Mateja Čvagić. Nakon “Malog Galovića”, na red je došao onaj “veliki”. Tako je nagradu “Fran Galović” za kratku priču dobila Sunčica Orešić s pričom “Zdelka prnjava”. Onu možda najznačajniju, nagradu “Fran Galović” za knjigu zavičajne tematike, osvojio je Ludwig Bauer knjigom “Zavičaj, zaborav”.

Ludwig Bauer - dobitnik nagrade -Fran Galović- // foto: Zoran StuparLudwig Bauer, zahvalivši se na nagradi, poručio je okupljenima: “Čitajte, ljudi, čitajte! Jedino tako može ova civilizacija opstati i računati sa optimističnim putem u budućnost”. Na naše pitanje što mu ova nagrada znači, odgovorio je:“Ova nagrada za mene ima dvije razine značenja. Jedna razina je jednostavno feedback, povratna sprega. Pisac je udaljen od čitatelja, radi u samoći svog radnog prostora. Nagrada predstavlja odjek, dokaz da netko čita te knjige, a da ih u određenoj mjeri i razumije i prema njima se afirmativno odnosi. Druga razina, koja nije sasvim beznačajna, je da se dodatno upozorava na vrijednosti ove knjige. Nadam se da će to pobuditi dodatno zanimanje čitatelja, iako je knjiga gotovo godinu dana dostupna i velik broj ljudi je imao prilike  čitati je.”

Okupljene su pozdravili i gradonačelnik Koprivnice, Zvonimir Mršić, predstavnica Ministarstva kulture, potpredsjednik Društva hrvatskih književnika, Stanislav Marjanović te predsjednica Organizacijskog odbora, Enerika Bijač. Gradonačelnik Mršić, između ostalog, izrazio je žaljenje što se u našim školama ne može učiti kajkavski, čak ni kao izvannastavna aktivnost. Naglasio je i da je važno cijeniti svoj zavičaj: “Što ga više cijeno, to će drugi više cijeniti nas.”

Napomenimo da su u programu svoje mjesto našli i učenici Glazbene škole “Fortunat Pintarić”, pa su tako posjetitelji mogli uživati u zvucima klavira i gitare. “Galovićeva jesen” imat će i svoj postprogram “Ja tebe dajem ove pesme moje”  u četvrtak, 3.11.2011., u đurđevačkoj Gimnaziji “Dr. Ivan Kranjčev”, gdje će se održati 5. natjecanje u recitiranju pjesama Frana Galovića.