ukinuli mjere

Zbog Britanaca se razmišlja o novim pravilima za ulazak u Hrvatsku, evo detalja

Izgledno je da će HZJZ zbog Britanaca predložiti uvođenje testiranja kao dodatnog kriterija za prelazak granice i da će Stožer donijeti odluku u skladu s time

14:43h
0
testing sample science doctor nurse scientist coronavirus covid covid  virus ppe test tube t JoVgAO
Ilustracija // twenty20

Velika Britanija jučer je ukinula sve mjere, a prvi avioni s Britancima su počeli stizati u Hrvatsku. Zasad su na snazi pravila za ulazak Britanaca u Hrvatsku ista kao i za sve turiste iz trećih zemalja: dokaz da su primili oba cjepiva, negativan PCR ili brzi antigenski test ili dokaz da su preboljeli koronu, piše Index.hr.

Međutim, kako doznaje od dobro upućenog izvora iz HZJZ-a, oni razmatraju mogućnost da od svih Britanaca, bez obzira na to jesu li cijepljeni, zatraže negativan test na koronu prilikom ulaska u zemlju. No, zasad se to tek razmatra i još uvijek nisu donijeli odluku o tome. Taj se kriterij vjerojatno ne bi odnosio samo na Britance, nego i na neke druge državljane trećih zemalja. Epidemiologe brine i dolazak Rusa, koji sada kao i Britanci ulaze u zemlju ako zadovolje jedna od tri kriterija – cijepljenje, preboljenje ili test.

S druge strane, od izvora iz Stožera saznaje Index.hr kako prvo HZJZ mora predložiti mjere te ih tek onda Stožer potvrđuje, kao i da su sad na snazi pravila koja smo već naveli.

– Činjenica je da nam Britanci dolaze u županije koje su najlošije po brojkama – rekli su iz Stožera te naveli da će i dalje pratiti razvoj situacije i vidjeti što će im HZJZ predložiti.

HZJZ će po svemu sudeći predložiti da bez obzira na cijepljenje, iz nekih zemalja izvan EU, među kojima će svakako biti Velika Britanija, da se kao osnovni kriterij uvede negativan test bez kojega neće biti moguće ući u Hrvatsku.

Kako neslužbeno Index doznaje, Stožer je, ako dobije takav prijedlog HZJZ-a, sklon donijeti odluku koja bi išla u istom smjeru, kako bi se zaštitila turistička sezona.

– Moramo biti svjesni da Britanci većinom dolaze u Dalmaciju, gdje imamo veliki postotak necijepljenih i lošiju epidemiološku situaciju. O tome moramo voditi računa. Broj britanskih turista koji dolaze u Hrvatsku je iz britanske perspektive relativno mali, ali se za naše okvire radi o velikom broju –  rekao je Indexov izvor iz Nacionalnog stožera.

Nakon što smo provjerili dolaske letova po zračnim lukama na obali, vidjeli smo da su nam danas stigli britanski turisti iz Londona, koji su sletjeli u Zadar, a iz Bristola u Split. Sutra pak britanski turisti slijeću iz Bristola u Dubrovnik, a u četvrtak stižu iz Londona.

Index je razgovarao s načelnikom Stožera civilne zaštite Zadra Antom Babićem koji je rekao da nema saznanja da se ikakve nove mjere pripremaju za Britance.

– Oni moraju ispuniti sve uvjete koje je donio Nacionalni stožer. Nema dodatnih uvjeta za njih, osim onog što je propisano. Ne možemo mi ni donijeti ekstra mjere. Nadamo se da će nam zdravi ući u zemlju i da ćemo izgurati sezonu koliko god je moguće duže s manjim brojem zaraženih – rekao je Babić za Index.

Ističe kako u Zadru imaju dosta punktova gdje se i turisti testiraju, a da zadarski klubovi dodatno provode testiranje kako bi gosti mogli ući u njih.

– Mjere za Zadar su produžene do kraja srpnja. Kod nas su zabranjeni koncerti i živa glazba ako to nije moguće kontrolirati. Klubovi rade i provode testiranje, a mi praktički nemamo koncerte. Za Zadarsku županiju su bile poznate mještanske fešte, toga sad nema, zabranjeno je jer se na tim mjestima ne može kontrolirati situacija – rekao je Babić za Index.

Index je razgovarao s načelnikom Stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika Stijepkom Krilanovićem kojeg smo pitali trebaju li se uvesti dodatne mjere za britanske goste.

– Svaki veći dolazak gostiju predstavlja bojazan, ne može se pritom izdvajati samo Britance. Ako svi turisti budu imali covid-putovnice i ako se budu ravnali po mjerama, onda je rizik smanjen što se tiče zaraze. Ne možemo nikad biti sigurni. Moramo nastaviti živjeti, mi smo izrazito avionska destinacija, ovdje bi se kontrole mogle dosta dobro provoditi baš zbog toga. E sad, hoće li proći neki zaraženi, vidjet ćemo. Moramo smanjiti rizik na što manju moguću mjeru. Ne možemo se zatvarati, no uz ove mjere mislimo da možemo progurati ljeto – rekao je Krilanović za Index.

Na pitanje kakvo je stanje u njihovoj županiji kaže da su na nekoj granici.

– Moramo građane zamoliti da se što manje rade partiji i zabave jer mi smo čak u nekoj graničnoj crti, gdje može doći do eskalacije virusa. Danas je 15-ak novih slučajeva, prošli tjedan je bilo do desetak, to je granica gdje svako novo žarište može dovesti do eskalacije. Naš stožer daje suglasnost za događanja za koja su potrebne covid-putovnice i moraju biti označena mjesta sjedenja, to je najmanja opasnost za eskalaciju. Kod nas jedan klub radi, dali smo im suglasnost za rad, ali će ići kontrola covid-putovnica. Komunalno redarstvo i postrojbe civilne zaštite svakodnevno obilaze grad. Mi smo čak za svadbene svečanosti dogovorili suradnju postrojbi civilne zaštite s biskupijom. Oni imaju podatke kad se održavaju svadbene svečanosti. Onda civilna zaštita stupi u kontakt s mladencima i prostorima svečanosti. U razgovoru s njima pokušavamo naći najbolje rješenje. No nema puno najavljenih svadbi. Do 15.7. smo imali svaki vikend, sad nešto manje – rekao je na kraju Krilanović.