Nezadovoljstvo u županijskom HSS-u

Zbog koalicije s SDP-om najavili masovan izlazak članova iz HSS-a, a sve je kulminiralo objavom izborne liste

10:16h
0
Darko Koren // Foto: Matija Gudlin

Dosad smo uvijek u stranci imali postupak koji je omogućavao da i niže razine stranke daju svoje prijedloge glavnom dijelu stranke koji je dalje o tome odlučivao. To je sada izostalo i zato smo nezadovoljni. Zato ne možemo ni jamčiti za dobar rezultat na izborima, objasnio je Darko Koren.

Na sjednici Županijskog odbora HSS-a koja je održana u ponedjeljak, glavna su tema bili predstojeći izvanredni parlamentarni izbori. Predsjednik županijskog HSS-a i koprivničko-križevački župan Darko Koren na njoj je izrazio nezadovoljstvo načinom izbora kandidata za izbornu listu druge izborne jedinice.

Većina članova odbora, prema priopćenju iz HSS-a, na sjednici je izrazila razočaranje odlukom da se na izbore krene u koaliciji, a ne samostalno. Nezadovoljstvo situacijom u stranci izrazili su, između ostalih, i Tomislav Katanović iz Križevaca, koji je naglasio da unatoč postupku objave izborne liste treba sačuvati jedinstvo stranke.

Božo Bošnjaković iz općinske organizacije Hlebine rekao je kako je odluka stranke da se na izbore izlazi sa SDP-om izazvala kod njih najavu masovnog izlaska članova iz stranke i u čitavoj organizaciji ostalo bi njih svega 4-5. Na isti su način situaciju u bazi, na terenu, opisali i Marijan Debeljak iz Kloštra Podravskog i Ivica Srbljinović iz Gornje Rijeke, gdje također članovi masovno prijete izlaskom iz stranke.

Zdravko Ivančan iz Molvi pozvao je na jedinstvo i složnost, dok je Ivan Pal rekao da misli kako je nužno spustiti loptu na zemlju te kako županijska organizacija mora ostati homogena, ali poštivati odluke Glavnog odbora, bez obzira da li im se trenutno sviđaju ili ne.

– To su bili zaključci našeg Županijskog odbora. Ukazali smo na nezadovoljstvo načinom na koji je provedena cijela procedura. Dosad smo uvijek u stranci imali postupak koji je omogućavao da i niže razine stranke daju svoje prijedloge glavnom dijelu stranke koji je dalje o tome odlučivao. To je sada izostalo i zato smo nezadovoljni. Zato ne možemo ni jamčiti za dobar rezultat na izborima – objasnio je Koren.

Naglasio je da je svoje nezadovoljstvo cijelim postupkom istaknuo i sinoć na glavnom odboru stranke u Zagrebu te ga prezentirao kao stav županijskog ogranka stranke.

Ipak, kandidate koji su na listi, zagrebačkog župana Stjepana Kožića i načelnika općine Novigrad Podravski Mladena Mađera, koji je blizak s predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom, podržava.

– Moje nezadovoljstvo ne znači da ne podržavam ove kandidate. Kada tijela stranke donesu određenu odluku, ona se mora poštivati bez obzira na osobno mišljenje. To može svatko shvatiti kako hoće. Ne želim ništa govoriti jer je prijetnja predsjednika stranke da će svatko tko se ponaša drukčije od ovoga što sam rekao snositi posljedice – rekao je Koren.

Dodao je i da sve to ne znači da će se prikloniti nekoj drugoj političkoj opciji.
– Rekao sam to prije deset dana i reći ću opet: ja sam član HSS-a, to stoji i tako će ostati – jasan je bio Koren.

čitam...