DRUŠTVENE TEME

Zbog malih mirovina županijski HSU predlaže da dio građana ne plaća pristojbu HRT-u, Pintar: Stavite se na mjesto onih koji raspolažu s 2000 kuna

Kad oduzmemo međunarodne mirovine, mirovinu do 1500 kuna ima 130 tisuća osoba i oni bi bili oslobođeni plaćanja HRT pretplate. A onih s između 1500 i 2000 kuna ima 150 tisuća te bi plaćali 50 posto, kazao je gradski vijećnik.

16:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Županijski ogranak Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) danas je održao konferenciju za novinare na kojoj su se dotaknuli dviju tema. Novi prijedlog Zakona o dopuni Zakona o HRT-u bio je prva. Predsjednik županijskog HSU-a Željko Pintar za početak naglasio je kako su godinu odlučili posvetiti borbi protiv siromaštva.


Podsjetio je da su im mnogi govorili kako se ne isplati boriti za malene iznose u kontekstu poskupljenja dopunskog osiguranja i za povećanje mirovinskih cenzusa za oslobađanje starijih i siromašnih od plaćanja. No peticijom je krajem prošle godine na razini države prikupljeno 52 tisuće glasova, dok je naš županijski dio s četiri tisuće potpisa bio drugi u Hrvatskoj. Sve zajedno predano je u Sabor, potvrdio je Pintar.

– Iznos možda jest malen, ali su i prihodi ljudi za koje se borimo jako maleni. Nekima sitnica, mnogima puno. Stavite se na mjesto onih kojih raspolažu s 2000 kuna mjesečno i pokušajte platiti sve što se od vas traži da biste bili na toplom, sigurnom, siti i uključeni u život zajednice. Vrlo teško, ponekad nemoguće što potvrđuju ovrhe, od čega je 100 tisuća godišnje samo za HRT – govorio je Pintar.

Novi prijedlog Zakona o HRT-u u proceduru uputit će, dodao je, zastupnici Silvano Hrelja i Tomislav Žagar.

– Hrvatske mirovine na samome su dnu svih država Europske nije. Prosječna je krajem godine bila 2507 kuna, što je 39 posto prosječne plaće. Pedeset posto umirovljenika ima mirovinu do dvije tisuće kuna, zbog čega smo tom dijelu posvetili našu borbu. Godišnja polica dopunskog osiguranja i HRT naknada godišnje oduzmu jednu mirovinu – izrekao je gradski vijećnik Željko Šemper.

Žele, nastavio je Šemper, da se svi građani s mjesečnim prihodima do 1500 kuna u cijelosti oslobode plaćanja mjesečne pristojbe koja za njih trenutno iznosi 40 kuna. Godine 2014., kazao je Šemper, uspjeli su izboriti nižu cijenu, iako su njihovi prijedlozi bili značajniji.

Foto: Ivan Balija
Željko Šemper // Foto: Ivan Balija

– Predlažemo da vlasnici prijamnika, samci, čiji mjesečni prihod nije veći od 2340 kuna te članovi kućanstva čiji mjesečni prihod nije veći od 1830 kuna plaćaju mjesečnu pristojbu HRT-u u iznosu od 40 kuna – kazao je Šemper.

Prenoseći podatke Državnog zavoda za statistiku, Šemper je rekao da je granica siromaštva postavljena na 2485 kuna.

– Naša prosječna mirovina veća je 22 kune. Katastrofalan podatak koji pokazuje gdje su mirovine. Ne zazivamo potpuno ukidanje i smanjenje pretplate jer uvažavamo vrijednosti i važnost javne radiotelevizije, iako umirovljenici s programom nisu zadovoljni. Imamo tek jednu emisiju u trajanju od 25 minuta tjedno – rekao je Šemper.

Podsjetio je i na kritiku HRT-u i razgovor s glavnim urednikom o čemu više možete vidjeti ovdje.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vodi dvojnu evidenciju. Kad oduzmemo međunarodne mirovine, mirovinu do 1500 kuna ima 130 tisuća osoba i oni bi bili oslobođeni plaćanja HRT pretplate. A onih s između 1500 i 2000 kuna ima 150 tisuća te bi plaćali 50 posto. U Koprivnici bi oslobođeno bilo 450, a pola bi plaćalo oko 1150 umirovljenika – iznio je podatke.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
“Želimo da imaju dostojanstven život”

Uslijedio je govor o proširenju Odluke o sufinanciranju smještaja starijih osoba u Obiteljske domove i domove pravnih osoba i obrtnika na području Koprivničko-križevačke županije. Vrativši se unatrag u povijest, kazao je kako je u lipnju 2018. donesena odluka o sufinanciranju troškova smještaja u domove socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe, a odnosila se na korisnike smještene u privatne domove, odnosno ustanove koje imaju iznad 20 štićenika.

Foto: Ivan Balija
Željko Pintar // Foto: Ivan Balija

– Želimo da se izbjegne diskriminacija. U županiji ima još 17 obiteljskih domova i sedam domova pravnih osoba i obrtnika u kojima je 956 štićenika. Dosad smo imali 135 korisnika koji su koristili navedenu subvenciju. No, 2. prosinca 2019. godine donesena je odluka o proširenju te odluke na korisnike obiteljskih domova i domova pravnih osoba i korisnika. Pored tih 135 korisnika u pet domova, očekujemo novih 200 korisnika čime bi ih ukupno bilo između 335 i 350. Ukupno u županiji ima 956 mjesta, čime vidimo da je riječ od jednoj trećini korisnika koji će moći koristiti subvenciju. Županija, na inicijativu HSU-a i Savjeta za umirovljenike, prihvatila je subvencionirati taj dio s milijun kuna. Time je naša Županija prva u Hrvatskoj koja pomaže starima i nemoćnima. Želimo da umirovljenici znaju kako HSU o njima vodi brigu. Nisu sami, želimo da imaju dostojanstven život – pojasnio je Pintar.

Valja napomenuti kako u obiteljske domove, uz mirovinske cenzuse, mogu ući svi umorovljenici stariji od 65 godina koji su barem pet godina bili na području Koprivničko-križevačke županije prije udomljenja.

čitam...