katastrofa

Zbog masovnog uginuća pčela u Međimurju, župan Posavec proglasio prirodnu nepogodu

Točan uzrok pomora pčela, odnosno djelatna tvar zbog koje je došlo do pomora bit će utvrđena laboratorijskom analizom temeljem uzoraka pčela, meda i polja

14:50h
0
Ilustracija // Foto: Ingimage

Zbog masovnog uginuća pčela i nanesene štete koja je proteklog tjedna zadesila velik broj međimurskih pčelara, župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu na dijelu područja Međimurske županije, piše emedjimurje.hr

U Uredu župana održan je sastanak s pčelarima na čelu s predsjednikom Udruge pčelara Agacija Željkom Trupkovićem s ciljem dogovora oko daljnjih koraka, kojem su nazočile nadležne službe, predstavnici Policijske uprave međimurske i Poljoprivredne savjetodavne službe Podružnice Međimurske županije.

Točan uzrok pomora pčela, odnosno djelatna tvar zbog koje je došlo do pomora bit će utvrđena laboratorijskom analizom temeljem uzoraka pčela, meda i polja koje su prikupili veterinarski inspektori u suradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Također, ispitivanja meda će provesti Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, dok će Zavod za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta Zagreb utvrditi da pomor pčela nije nastao uslijed bolesti pčela, a provest će se i analiza utjecaja na zdravlje ljudi.

Policijska uprava Međimurska i nadležne službe postupit će sukladno rezultatima svih nalaza. Međimurska županija pružila je maksimalnu podršku pčelarima kako bi se nastala šteta što prije sanirala i kako bi se zaštitile preostale pčele.

Nezapamćeni pomor pčela šokirao je Međimurje ovih dana. Zahvaćeno je područje naselja Gardinovec, Domašinec, Sivica, Podturen, Ferketinec i Dekanovec, a sumnja se na masovno trovanje. O svemu je alarmirana policija, kao i veterinarska inspekcija.

Stradale su pčele iz čak sedamstotinjak košnica, a nagađa se da je pritom izgubljeno pedesetak milijuna pčela!

Upućeni pčelari kažu nam da je na tom području trenutno u cvatu repica raoula te je ona jedini cvijet (paša) za pčele u ovom trenutku te se, kako neslužbeno doznajemo, sumnja da je uzrok pomora pčela prskanje spomenute repice u vlasništvu jednog poljoprivrednika, a što je učinjeno u proteklih tjedan dana.

Prema informacijama koje imamo, veterinarski inspektor koji istražuje cijeli slučaj naložio je zaoravanje parcela na kojima raste repica raoula, a pčelari kažu da je to djelomično već i učinjeno.

čitam...