Zbog regulacije ušća Mure u Dravu tužili Hrvatsku Europskoj komisiji

18:37h
0

Ušće Mure u DravuSvjetski fond za zaštitu prirode, Euronatur i ekološke udruge koje djeluju uz rijeku Dravu prijavile su Republiku Hrvatsku Evropskoj komisiji zbog, kako kažu, brutalnih planova regulacija ušća Mure u Dravu. Planovi čija je realizacija već počela u suprotnosti su sa zakonima Evropske unije – kojih se Hrvatska mora pridržavati i hrvatskim okolišnim zakonodavstvom, pojasnila je članica Ekološkog društva Koprivnica Helena Hećimović te upozorila:

„Upravo je proglašeno da su ti radovi od javnog interesa za RH. Mi smatramo da to nije tako. Mi smatramo da ćemo izgubiti veliki dio neprocjenjivog blaga ušća Mure u Dravu, da će se ugroziti Veliki Pažut, da će se ugroziti jedino kupalište na ovome dijelu Drave. Dakle sve to ide protiv interesa građana ove zemlje i mi smo ustali u obranu tog neprocjenjivog blaga.“

Inače, Mađari su već, kako bi obranili svoju željezničku prugu, izradili jedno takozvano pero koje Muru gura na hrvatsku stranu,  bez da je izrađena studija o zaštiti okoliša i bez procjene moguće štete od takvih zahvata  na hrvatskoj strani.

 

tekst: Radio Drava