Crkva sv. Nikole

Zbor Ime ljubavi priprema prvi samostalni korizmeni koncert, pogledajte program

Koncert će se održati 18. ožujka u 19.15, a ulaz je besplatan.

09:47h
0
Foto: Matija Gudlin

U nedjelju u crkvi sv. Nikole biskupa zbor Ime ljubavi održat će prvi samostalni korizmeni koncert pod nazivom „O, ljubavi raspeta“.

– Iznoseći opjevane korizmene tekstualne predloške uklopljene u različite glazbene stilove, zbor sa zadovoljstvom predstavlja vlastitoj župi i gradu bogatu glazbenu korizmenu baštinu. Naime, ideja je koncerta s jedne strane snažno istaknuti korizmenu poruku – „Obrati se i vjeruj evanđelju!“ – tužne razveseliti, a slijepe osvijestiti podsjećanjem na aktualne motive Isusove gorke muke i beskonačne ljubavi, Marijine tuge te ljudskog vapaja za Božjom milošću i Majčinom bliskošću. Niz nabrojanih motiva isprepliće se, ponavlja i nadograđuje slušanjem koncerta. Takav litanijski oblik iznošenja temeljnih istina naše vjere navodit će slušatelja na promišljanje o dosezima vlastitog morala u okvirima Božjega zakona. Literarni sadržaj koncerta uronjen je u glazbu koja je svojevrsni hod od klasičnog preko tradicionalnog do modernog – pojašnjavaju iz zbora.

U prvome dijelu koncerta na repertoaru naći će se Dobri Kriste (V. Žganec), Tužnoj majci (V. Žganec), Attende Domine (gregorijanski napjev), O, izranjeno lice (J. S. Bach) te Narode moj ljubljeni (Cithara octochorda). Nakon dva orguljaška broja slijedi drugi dio koncerta u kojem će se izvesti tradicionalni hrvatski napjevi – Podravine, Slavonije i Dalmacije – Počinje se muka strašna, Stala majka i Gospin plač.

Na kraju drugog dijela koncerta izvest će se pjesma Izliči me (arr. R. Kraljević) nakon čega će se članica zbora Sarah Tomić uz pratnju Roka Žaje predstaviti autorskom pjesmom Križ tvoj, Bože. U posljednjem dijelu koncerta zbor će otpjevati pjesme koje su ujedno i simbol zajedničkog dugogodišnjeg rada i predstavljaju svojevrsnu tradiciju korizmenog pjevanja, a to su pjesme Ako tebe nema (Služavke malog Isusa) i Ljubav nije ljubljena (fra I. Matić).

Koncert će se održati 18. ožujka u 19.15, a ulaz je besplatan.

čitam...