Dan Općine Molve

Zdravko Ivančan: Unatoč padu prihoda od rudne rente za 2 milijuna kuna, uspjeli smo započeti puno EU projekata

U proračunu je osiguran novac za subvencioniranje svakog novorođenčeta s iznosom od 20.000 kuna kroz isplate u tri godine, besplatne udžbenike za osnovne i srednje škole kao i prijevoz učenika.

18:55h
0
Najistaknutiji mještani Općine Molve // Foto: Matija Gudlin

Bliži se blagdan Velike Gospe što znači da atmosfera u općini Molve svakim danom postaje sve veselija.

Nakon svete mise koja se održala u prijepodnevnim satima održana je i svečana sjednica na kojoj se domaćin, načelnik Općine Zdravko Ivančan osvrnuo na sve učinjeno u protekloj godini.

– U posljednjih godinu dana radili smo intenzivno na projektima za EU fondove kako bismo aplicirali na natječaje i ostvarili bespovratna sredstva. S pravom možemo reći da je 2017. godina – godina realizacije EU projekata – pred okupljenima je izjavio Ivančan.

Osvrtom na prethodno godišnje razdoblje pa do sada, izdvojio je ključne aktivnosti među kojima su izrada stategije ukupnog razvoja općine Molve uz ostvarena bespovratna sredstva od 48.750 kuna. Modernizirane su i lokalne ceste, a vrijednost projekta iznosi 5 milijuna kuna.

Projektom vrijednim 2,4 milijuna kuna rekonstruirana je kino sala i kulturni centar, a za ovaj projekt očekuje se povrat sredstava u iznosu od 90 posto. Uređeni su domovi u Molve Gredama i Repašu, a u gradnju reciklažnog dvorišta do sada je uloženo 2,3 milijuna kuna. Za projekt reciklažnog dvorišta očekuje se 90 posto povrata sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Obnovljena je i fasada te krovište dječjeg vrtića Pčelica.

Općinski projekt star 10 godina, gradnja školske knjižnice Osnovne škole Molve, na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ostvario je sufinanciranje od 750.000 kuna. Planirani početak gradnje je kolovoz, a završetak krajem ove godine.

– Izvršili smo prijenos vlasništva nad galerijom Molvarskog likovnog kluba, te je kompletno uređeno krovište, fasada i PVC stolarija. U planu je uređenje potkrovlja u etno zbirku, a vrijednost investicije iznosi 200.000 kuna – istaknuo je Ivančan.

Spomenuti su i radovi na višenamjenskoj hali Zdelja, pokretanje aktivnosti na modernizaciji javne rasvjete i uređenje nogostupa u ulici Medvrti i Braće Novakovića a do kraja godine planira se izvršiti rekonstrukcija i postavljanje LED lampi za rasvjetu u navedenim ulicama i naseljima Molve Grede i Repaš. Modernizirana su i raskrižja u ulici Mihovila Pavleka Miškine, Petra Preradovića i u ulici Ključeci, a završena je i gradnja nogostupa u Đurđevačkoj ulici.

U proračunu je osiguran novac za subvencioniranje svakog novorođenčeta s iznosom od 20.000 kuna kroz isplate u tri godine, besplatne udžbenike za osnovne i srednje škole kao i prijevoz učenika. Osiguran je i novac za sufinanciranja troškova legalizacije do 50 posto, osiguranje besplatne struje, vode i plina za mlade obitelji kao i sufinanciranje kamata na kredite za stjecanje prve nekretnine ili adaptaciju stambenog objekta.

Svečanoj sjednici prisustvovali su između ostalih zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić i saborski zastupnik Mladen Mađer.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja, a za prigodni program pobrinuo se Ženski pjevački sastav KUD-a Molve.

čitam...