Prva utrka magaraca u Koprivnici

Zdravko Mihevc: Utrke magaraca dobivaju elitne termine na HRT-u, a naše manifestacije se ignoriraju pa smo to odlučili promijeniti

11:40h
0
Zdravko Mihevc // Foto: Matija Gudlin

Ono što nas je prvenstveno potaknulo na ovu ideju je to što su manifestacije i turizam općenito u našoj županiji medijski vrlo slabo popraćeni, rekao je Zdravko Mihevc.

U subotu će se u Koprivnici održati sasvim posebna manifestacija za kontinentalni dio Hrvatske – utrka magaraca. Direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc objasnio je motive za organizaciju ovog događanja.


– Ono što nas je prvenstveno potaknulo na ovu ideju je to što su manifestacije i turizam općenito u našoj županiji medijski vrlo slabo popraćeni. S druge strane, kada se na Jadranu održavaju utrke magaraca, one dobivaju minutažu u elitnim terminima HRT-a. Budući da pisma i žalbe HRT-u nisu urodile plodom, odlučili smo i mi organizirati jednu takvu utrku s nadom da ćemo biti više praćeni – rekao je Mihevc.

Foto: Matija Gudlin
Zdravko Mihevc (u sredini) // Foto: Matija Gudlin

Naglasio je i da su utrke magaraca općenito vrlo jednostavne i jeftine za organizaciju – pripreme će trajati jedan dan, a troškovi su oko 2000 kuna.

– Bili smo svjesni da će to u javnosti izazvati i negativne i pozitivne komentare, no htjeli smo vidjeti koliko je teško organizirati takvo događanje koje se u medijima često predstavlja kao nešto posebno. Nisu to nikakve grandiozne manifestacije – smatra Mihevc.

Dodao je da ipak ne očekuje veliki interes javne televizije, no da su unatoč tome pripremili zabavnu manifestaciju s puno glazbe, plesa, gastronomskih delicija, kestena i kuhanog vina, a sve “upakirano” u nešto što je na ovim prostorima potpuno novo.

– Pripremit ćemo i nagrade, bit će nagrađen pobjednik, a možda ćemo imati i nagradu za naj magarca. To bi bio onaj koji će pokazati najviše magarećih osobina kao što je tvrdoglavnost, tako da će to vjerojatno biti onaj magarac koji se neće pomaknuti s mjesta. Možda ćemo dodijeliti nagradu i za fair play, za magarca koji propusti drugog ispred sebe – našalio se Mihevc.

Davor Rajšel // Foto: Matija Gudlin
Davor Rajšel // Foto: Matija Gudlin

Konjički klub Bilogorski rendžeri sudjeluje u organizaciji Grand Prixa Koprivnica, a predsjednik kluba Davor Rajšel rekao je da najviše problema ima s pronalaženjem, ovih, kod nas prilično rijetkih životinja.

– Bilogorski rendžeri su se rado odazvali ovoj odličnoj ideju i dali smo si truda da pronađemo magarce. Ljudi na našim prostorima drže magarce uglavnom iz hobija, ne u komercijalne svrhe. Ipak smo uspjeli naći četiri-pet magaraca na užem koprivničkom području, a trenutno ih je na utrku prijavljeno 15, a morali smo otići u susjedne županije – objasnio je Rajšel.

Koliko će naši kontinentalni magarci biti brzi, mogu li se mjeriti s primorskim rođacima i što je sve pripremljeno za posjetitelje, moći ćete provjeriti u subotu u 10. sati, a medijski pokrovitelj utrke je portal ePodravina.hr.

čitam...