Zdravko Zovko zabrinut je zbog pada kvalitete ženskog rukometa

11:01h
0
081201-zovko-m

Ako se za sportašice ne može reći da je nešto jako naporno, onda se barem za situaciju u kojoj su u subotu i nedjelju bile rukometašice Podravke Vegete može reći da je bilo – užurbano. Naime, rukometne reprezentativke okupile su se u Zagrebu u nedjelju, otputovale za Rijeku, gdje će se pripremati za nastupe u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, što će se igrati u Danskoj i Švedskoj.

Kristina Franić doputovat će u Rijeku u ponedjeljak, jer je u subotu otišla u Metz, budući da je Krim Mercator strankinjama ponudio smanjenje ugovora ili slobodne papire, pa će Kika ovu sezonu učiti francuski i igrati u Ligi prvakinja u grupi s Hypom, Aalborgom i – Krimom.

U subotu je Podravka Vegeta u 10 sati otputovala u Trogir, stigla u 17,20 sati, odigrala utakmicu s početkom u 19,30, krenula iz Trogira u 21,30, stigla u Koprivnicu poslije 3 sata u noći, a u nedjelju u 11 sati bilo je okupljanje u Zagrebu i put u Rijeku.

U kvalifikacijskoj grupi su uz Hrvatsku još i Makedonija, Litva i Nizozemska. Igra se liga-sustav dvokružno. Dvije prvoplasirane reprezentacije idu na EP.

Izbornika reprezentacije i trenera Podravke Vegete Zdravka Zovka pitali smo o izgledima.

– Mislim da smo podjednaki – kaže, ali i upozorava – Makedonija i Nizozemska ipak će biti dvije reprezentacije koje će nam biti najveći problem. I Litva ima dosta igračica koje igraju u Njemačkoj i Mađarskoj i sigurno je da će i one biti težak suparnik. Važno je skupljati bodove. Prvu utakmicu igramo s Nizozemskom u četvrtak 15. listopada u Rijeci. Za nas je to izuzetno važna utakmica, protivnik je jako opasan, jako neugodan. Na EP su nas pobijedile, mi smo ih izbacili u kvalifikacijama za SP u Francuskoj. To je reprezentacija koja može biti jako opasna ako se podcijeni, ako se počne razmišljati da je možda reprezentacija koja nema razinu Hrvatske. Prema tome morat ćemo dati maksimum u prvoj utakmici, pogotovo što igramo na domaćem parketu.

Zovko uočio Cvitinu ”drugu mladost”

Imate igračkih problema, a već u nedjelju 18. listopada igrate drugu utakmicu u Litvi?

– Ne znam koliko sam u igračkim problemima ili nisam. Činjenica je da kod žena imamo jako malu bazu i da imamo mali broj kvalitetnih igračica, stalno se ”vrtimo” oko istih igračica i sustavno želimo nešto novo ”ubaciti”, ali jednostavno to novo nije ni blizu onoga što je prije bilo. Pušić i Zebić, lijeva krila vjerojatno neće igrati u Rijeci, Zebić možda ozdravi za Litvu. Pušić će zamijeniti Lovrak, a vjerojatno ćemo pozvati i Peraicu, ako Zebić ne bi bila spremna. Teško je, nemamo širine i možda bi bilo najpametnije pozvati ponovno Cvitu Pasičnik, koja sigurno, tako kako sada igra, može igrati u reprezentaciji. No, odlučili smo se na jedan put pomlađivanja i moramo tako ići i dalje i tražiti rješenja u okviru toga. Najvažnije je da u prvoj utakmici pokušamo u Rijeci doći do dva boda.

Podravka Vegeta veći je dio reprezentacije. Izbornik ste reprezentacije i trener u klubu i vjerojatno imate svoja (ne)zadovoljstva s vlastitim igračicama, klubom?

– Imam zadovoljstvo sa svojim klubom. Mislim da rezultatima koje smo postigli do sada, što je uglavnom ostvareno u domaćem prvenstvu i Regionalnoj ligi, ne mogu biti nezadovoljan, ali nisam zadovoljan s igrom, mislim da to nije dovoljno za Ligu prvakinja, a isto tako ni za reprezentativnu razinu. Treba nam malo više žestine, a bojim se da u nekim jakim utakmicama nećemo moći pratiti ritam i da ćemo odustati na prvom problemu na koji naiđemo. Kad kažem da osobno nisam zadovoljan s igrom, onda mislim da ne vidim da neke druge igračice, osim onih koje nastupaju vani, mogu podići kvalitetu. Znači tu imamo Franić, Lovrić i Arslanagić koje nastupaju vani, i golmanicu Grubišić koja se vjerojatno iz Krima vraća u Lokomotivu, ali nisam siguran koliko će to biti dovoljno. Mislim da ću se morati osloniti na svoje igračice koje nastupaju u Podravki, koje igraju Regionalnu ligu i Ligu prvakinja, koje su dosta dosta jakih i teških utakmica prošle sa mnom već dvije godine, pa i više ranije s kolegom Šojatom. Mislim da tu treba tražiti naše rezultate i sastav ekipe.

Iz Europe klubovi ispadaju u prvom kolu, ili se odustaje od natjecanja

Osim što je Podravka Vegeta u Ligi prvakinja, klupski rukomet je na niskim granama, dvije ekipe su odustale od natjecanja u Europi, a Lokomotiva je u subotu ispala već od prvog, doduše jakog, suparnika?

– To je bio i ”peh” u izvlačenju za Zagrepčanke. Lokomotiva od svih mogućih protivnica, kao što su, recimo, Grkinje, Turska i ostale, izvuče Kuban iz Krasnodara, koji je odlična ruska škola, ruska kvalitetna ekipa, i bilo je jasno da ima težak zadatak pred sobom. Ali točno je: činjenica je da naše ekipe odustaju od Europe, činjenica je da ne mogu proći ni prvog suparnika, činjenica je da je Podravka prošle godine napravila iskorak u odnosu na prethodne sezone, ali nisam siguran da ćemo ponoviti to što smo napravili prošle sezone. Nadam se da hoćemo, vjerujem da možemo, ali jako teško, jer nemamo širine, nemamo kvalitetu. S najnovijim odlaskom pet igračica, plus Franić i Ungureanu, sedam dakle, trpi kvaliteta. To će se osjetiti na rezultatima. Naravno, svi vjerujemo da možda možemo proći prvi krug, doći do nekih šest bodova koji nam daju nadu da možemo otići u drugi krug, ali objektivno mislim da će biti jako teško.

Izgleda da u ženskom rukometu postoje volja i entuzijazam, ali pratimo rukomet godinama i stječemo dojam kao da su logistika i ”strukture” digle ruke od njega?

– Ne treba se lagati. Jako je teško u Hrvatskoj, gdje dominira muški rukomet, postiže rezultate i gdje muški rukomet vodi Hrvatski rukometni savez, očekivati da ćemo mi imati logistiku i podršku. Možda bi se trebali okrenuti malo više radu s mladima, okrenuti se radu u bazi, proširiti tu bazu, dobiti veće mogućnosti rada s mladima, time i veći izbor, da bi postigli nešto. Ovako je to jako teško, baza je uska. Pa uzmimo samo primjer da druga ekipa Podravke nastupa u 2. ligi i prva je ili druga s djevojkama rođenim 1993/94. godine, onda znamo kakva je kvaliteta u klubovima i kako se radi. Nije puno bolje ni u prvoj ligi. Podravka je igrala u Virovitici prvenstvenu utakmicu protiv djevojčica rođenih 1992, 1993. i 1994. godine! U sličnoj situaciji su i Đurđevac i Koka. Možda je tu budućnost, ali treba izdržati, treba opstati, treba promijeniti razmišljanje i posvetiti se stvarnom radu s mladima i biti strpljiv u čekanju rezultata – zaključio je Zovko.

Već i ova dva tjedna vidjet će se na čemu smo: dvije utakmice reprezentacije, s Podravkinim igračicama u glavnoj ulozi, pa u nedjelju 25. listopada prva utakmica Lige prvakinja u Leipzigu. Tada će sve biti bjelodano i vidjet će se realnost: Ili jesmo, ili nismo.