savjeti liječnika

Zdravo starenje – drugi dio

Iako je dužina trajanja života genetski predodređena, dokazana je izravna veza između načina prehrane i trajanja života. Zlatno pravilo prehrane je umjerenost.

19:00h
0
drazen-sacer
KOLUMNA Dražen Sačer

Zadnjih je godina u nas uočen izraziti porast starijeg stanovništva. 2015. godine u Hrvatskoj je živjelo 4.203.604 stanovnika, od čega je 799.286 bilo osoba starijih od 65 godina, ili čak 19.01 % ukupnog stanovništva. Dakle, gotovo svaki peti građanin Hrvatske pripada starijoj populaciji. Starost nije nikako vrijeme za odlazak, već naprotiv to je „doba mudrosti i zrele ljubavi”, jer život dobiva nove duhovne dimenzije i prednosti kojih u mladosti nije bilo.

Optimizam, pozitivno raspoloženje te toplina i zadovoljstvo u odnosu s drugim ljudima, jedan su od preduvjeta kako sačuvati zdravlje. Za zdravo starenje izuzetno je važno nastojati izbjeći rizične čimbenike poremećaja zdravlja: povišen krvni tlak, prekomjernu tjelesnu težinu, povišeni šećer i masnoće u krvi, nekretanje, pušenje itd. Srećom većina ovih rizičnih čimbenika je preventibilna. Iako je dužina trajanja života genetski predodređena, dokazana je izravna veza između načina prehrane i trajanja života. Zlatno pravilo prehrane je umjerenost.

Najčešće pogreške u prehrani su preobilni i neuravnoteženi obroci te prekomjeran unos šećera, soli, bijelog brašna i zasićenih masti koji pogoduju nastanku i pogoršanju bolesti u starosti. Zdravi režim prehrane može odgoditi starenje i poboljšati kvalitetu života u starijoj dobi. Već duže vrijeme u svijetu se kao idealan tip prehrane smatra mediteranska prehrana. Izuzetno je važan dovoljan unos tekućine, jer voda je „čistač” koji odstranjuje štetne tvari iz organizma. Preporuča se piti barem 1.5 do 2 litre tekućine dnevno, a najbolji izbor je obična voda. Već i manji nedostatak tekućine, kojeg i ne moramo biti svjesni, može izazvati glavobolju, pospanost i umor.

Unatoč nekim ograničenjima i mjerama opreza kod starije populacije poput slabije muskulature, osteoporoze, otežane pokretljivosti i dr., redovita tjelesna aktivnost posebno je važna za ovu dobnu skupinu. Naravno da mora biti prilagođena kondiciji osobe uz respekt spram postojećih, najčešće kroničnih bolesti. Važno je nikada ne pretjerivati, već sve vježbe raditi polako i s manjim brojem ponavljanja, koja se potom postupno povećavaju. Redovito i ispravno izvođenje vježbi preduvjet su uspješne tjelovježbe.

Iako smo već ranije o tome pisali, ponovno ćemo podsjetiti na 7 naputaka Svjetske zdravstvene organizacije za zdrav, kvalitetan i dug život: 1. Redovito spavajte 7 do 8 sati 2. Redovito se bavite tjelesnom aktivnosti – barem 30 minuta dnevno 3. Redovito doručkujte 4. Jedite razborito: hrana neka ne sadrži odviše kalorija, masnoća i soli, a neka obiluje voćem i povrćem 5. Izbjegavajte uzimati hranu između obroka i održavajte optimalnu tjelesnu težinu 6. Nikada ne pušite 7. Alkohol uzimajte umjereno ili ga posve izbjegavajte.

Zaključno zdrav način života predmnijeva: izbjegavanje rizičnih čimbenika bolesnog starenja, pravilnu i uravnoteženu prehranu te svakodnevnu umjerenu tjelesnu aktivnost.

čitam...
Loading...