Zdravstvene ustanove ne mogu dugo bez Upravnih vijeća

15:03h
0
Zgrada Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici // foto: Ivan Brkić

Zdravstvene ustanove kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija, a čija su upravna vijeća smijenjena pošlog četvrtka, neće moći još dugo funkcionirati. Iako bolnica, ljekarne, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo ovog trenutka normalno rade, činjenica je da ravnatelji ne mogu donositi rebalanse proračuna i strateške poslovne odluke bez upravnih vijeća, naglasio je zamjenik župana Ivan Pal istaknuvši primjer bolnice čija ravnateljica ne smije, bez odluke Upravnog vijeća, raspolagati iznosima većim od pola milijuna kuna.

A upravo se ovih dana očekuje poziv za potpisivanje 1,3 milijuna kuna vrijednog ugovora za nabavku medicinske aparature.

– Ravnateljica to ne može napraviti jer nema upravno vijeće. Istovremeno to je novac koji mi povlačimo iz Zagreba. Ako ga ne povučemo na vrijeme, taj novac će otići negdje drugdje i mi ćemo ostati bez onoga što je pripadalo nama, isključivo zbog naše neozbiljnosti. A sve zbog toga jer Skupština koja je razriješila upravna vijeća, a nije našla način imenovati nova, je skupština koja ne zastupa interese građana koji su je birali – rekao je Pal.

Zamjenik Pal ipak vjeruje da će razum i lokalni interesi prevladati političke.

– Postoji jedan dobar prijedlog. Predložili smo ga u Županijskoj skupštini koja ga je prihvatila, a on je formiranje upravnih vijeća prema odnosima snaga, odnosno da vladajuća većina u Skupštini predlaže dva predstavnika u upravno vijeće, a izvršna vlast jednoga – kazao je Pal.

Koliko je to izvjesno, vidjet će se već na sutrašnjoj koordinaciji na koju je predsjednica skupštine Milica Fuček pozvala i predsjednike stranaka, a spomenimo i da će nastavak Županijske skupštine, najavljen za ponedjeljak biti u Križevcima jer u Koprivnici u to vrijeme nema slobodnih prostora.

Izvor: Radio Koprivnica