ucjene i prijetnje oko cijepljenja

Zdravstveni radnici kažu da Beroš skriva brojke: “Postotak pozitivnih cijepljenih je toliko velik da ga ne smijete iznositi u javnost”

U Zagrebu je održan prosvjed u organizaciji Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno.

11:10h
0
Foto: Facebook

Zaposlenici u zdravstvenom sustavu okupili su se jučer na zagrebačkom Zrinjevcu ispred Vrhovnog suda na prosvjedu u organizaciji Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno. Htjeli su ukazati na probleme struke, koji su, kako tvrde, proizašli iz nerazumijevanja Ministarstva zdravstva i Vlade.

Upozorili su na probleme vezane uz neadekvatno plaćen prekovremeni rad, sistematizaciju radnih mjesta, beneficirani radni staž, rad van kompetencija i priznavanje visokoškolskog obrazovanja.

Prosvjednici su naveli kako ih se prisiljava na cijepljenje protiv Covida-19 i da im se prijeti premještajem na drugo radno mjesto ako se ne cijepe, a ustvrdili su i da su covid potvrde u zdravstvu neprovedive. Rečeno je i da je postotak pozitivnih cijepljenih toliko velik da ga ministar ne smije javno reći.

Uoči prosvjeda ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je sindikalni prosvjed dijela medicinskih sestara i tehničara legitiman i demokratski način izražavanja stajališta i zahtjeva prava zaposlenika, ali je poručio kako nema mjesta za manipuliranje činjenicama oko uvođenja covid potvrda, naglasivši kako nitko u Hrvatskoj nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje.

Medicinska sestra Srđana Fredotović na prosvjedu je istaknula da su “zdravstveni djelatnici stup društva koji se svaki dan sve više uništava zakidanjem osnovnih prava iz radnog odnosa, maltretiranjem, mobingom i ucjenama”, istaknuvši da su tome posebno izložene sestre i tehničari, bez kojih “ni jedan segment zdravstva ne bi mogao normalno funkcionirati”.

– Ako smo uz bok razvijenim zemljama, to je preko leđa nas medicinskih djelatnika koji smo potlačeni i poniženi – rekla je i istaknula da u bolničkom sustavu nedostaje 4000 sestara i tehničara.

– Neka političari navedu samo jednu stimulativnu mjeru koju imamo. I Rumunjska daje covid nadoplate. Mi na početku nismo imali ni dovoljno zaštitne opreme. To je javna tajna – ustvrdila je.

Pročitan je i govor članice sindikata Sande Alić, koja nije bila na prosvjedu.

– Prošli smo od pljeskanja na početku, do udaraca sada. Ništa ne pitamo, u vječitom smo strahu. Premijeru, ministri, žalosno je i razočaravajuće da sestre i tehničari na ulici traže rad po zakonu. Komora samo šuti i ne radi ništa. Zašto uopće postojite – stoji u njezinom govoru.

– Sad ste teroru dodali ucjene za cijepljenje. Zastrašivanje je vaš način. Ucjenjujete radnike i prijetite im premještajem ako se ne cijepe, sve pod krinkom brige za pacijente – tvrdi.

Navodi kako ne žele ulaziti u raspravu o cijepljenju nego da se radi o načinu na koji se prisiljava na nešto.

– Svatko će odlučiti sam za sebe – rekla je.

Tvrdi da su covid-potvrde neprovedive.

– Ministre, postotak pozitivnih cijepljenih je toliko velik da ga ne smijete iznositi u javnost – naglasila je i dodala: “Kako smo godinu i pol radili bez cjepiva, testiranja i dovoljno opreme? Nisu nam baš ljudi umirali jer su ih zarazile neodgovorne sestre. Koji je vaš idući korak, ministre? Dijelit ćete otkaze? I onako nas je premalo. Nedostaje nas najmanje 8000, a ne poduzimate ništa.”