“Zdravlje je najveće bogatstvo” (Vergilije)
Kroz kraće ili duže vremensko razdoblje povećan unos kalorija uz istovremeno njihovu smanjenu potrošnju, sigurno će rezultirati debljinom. Da se radi o debljini dovoljno je stati na vagu, ali objektivnija mjera od same tjelesne težine je indeks tjelesne mase (ITM), jer uzima u obzir i visinu čovjeka. Vrlo se lako može izračunati, tako da se tjelesna težina u kilogramima podijeli sa kvadratom tjelesne visine u metrima. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji vrijednost ispod 20 je pothranjenost, između 20 i 25 idealna tjelesna težina, između 25 i 30 pretjerana, a iznad 30 govorimo o debljini – pretilosti. Dakle izračunajte gdje ste i što vam je činiti.
Dobar pokazatelj debljine je i opseg struka, a mjeri se običnom centimetarskom trakom u visini struka, pazeći da traka bude vodoravno položena i dovoljno napeta. Opseg veći od 8o cm kod žena i 94 kod muškaraca, bez obzira na visinu osobe znak je da treba smršaviti.Liječnik ima obvezu upozoriti pacijenta na ozbiljne posljedice debljine i uputiti ga što da radi – primarno da promijeni dosadašnji način prehrane.
Posebno je važno sporo jesti, jer osjećaj sitosti nastupa tek kroz 15 do 20 minuta od početka konzumiranja obroka. Dakle, treba jesti polako, a obroci neka ne budu preobilni I neka ih je barem tri, a bolje pet do šest dnevno.Tijekom jutra i dana treba jesti ugljikohidrate – tjestenina, krupir, dvopek uz povrće i voće. Za večeru konzumirati povrće i proteine (riba, nemasno meso, posni sir). Potrebna je stroga kontrola u unosu masnoća. Treba ih naprosto izbjegavati.
Svaki dan poželjno je konzumirati puno svježeg voća i povrća, što manje prerađevina. Treba češće piti vodu i/ili čajeve oko dvije litre dnevno, iako neki nutricionisti misle da samo treba slijediti osjećaj žeđi. Sedentaran način života je izuzetno štetan, stoga svakako pojačajte svoju tjelesnu aktivnost.
Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL. 048 625 033
E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr