Željka Markić gostovala u Križevcima na tribini „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“

08:19h
0
Zajednička fotografija s dr. Željkom Markić

U organizaciji Udruge za promicanje građanske političke kulture „Demokroacija” i Građanske inicijative „U ime obitelji” u Križevcima je u srijedu 1. listopada 2014. održana tribina „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Gostovala je članica organizacijskog odbora istoimene građanske inicijative Željka Markić.


Ona je u svojem izlaganju napomenula da je sadašnji izborni sustav nepravedan jer ni približno ne odražava glasovanje na izborima s raspodijeljenim saborskim mandatima. To znači da postoje saborski zastupnici koji su nezasluženim glasovima osvojili mandat u Hrvatskome saboru, jer su im se pribrojili glasovi birača koji su glasovali za neku drugu stranku koja nije prešla izborni prag od sadašnjih 5 posto.

Na parlamentarnim izborima 2011. godine, podsjetila je, 606 356 glasova, od ukupno 2 353 465 važećih, nezasluženo je pribrojeno nekom političaru iz stranke koja je prešla izborni prag. Odnosno, svaki četvrti građanin koji je glasovao na izborima, glasovao je za neku političku opciju koja na kraju nije predstavljena u Hrvatskome saboru.

Načelo preferencijalnoga glasovanja primjenjivo je odmah bez dodatnih izmjena zakona, istaknula je Željka Markić. Rekla je da bi po prijedlogu inicijative „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” bilo manje izbornih jedinica jer bi se u svakoj izbornoj jedinici biralo 20 ili više zastupnika, ovisno o broju birača. Zastupnička mjesta raspodijelila bi se između izbornih jedinica na temelju izračuna, odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnoga broja birača u Republici Hrvatskoj. To znači da bi svaka izborna jedinica dala 20 ili više zastupnika proporcionalno broju birača koji su obuhvaćeni pojedinom izbornom jedinicom. Tako se ne bi moglo dogoditi, kao što je to bilo na zadnjim parlamentarnim izborima, da stranke poput HSLS-a sa 72 924 osvojena glasa ne osvoje ni jedan mandat, a HSS-a sa 71 450 glasova osvoji 1 saborski mandat, dok je HDSSB sa 66 000 glasova osvojio 6 saborskih mandata.

Markić je pojasnila i ostala izborna načela poput smanjenja praga s 5 posto na 3 posto, potrebu ujednačavanja vrijednosti glasova birača u izbornim jedinicama, zatim glasovanje dopisnim i elekroničkim putem te da bi preduvjet za kandidaturu izvanparlamentarnih stranaka bio 3000 potpisa, a da bi pravilo koaliranja stranaka bilo da samostalno idu na izbore, a da se udruživanja događaju nakon izbora.

Na kraju je Željka Markić istaknula da je HSS jedina parlamentarna stranka koja je podržala raspisivanje referenduma „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, i da poziva sve koji nisu, da svojim potpisom u Hrvatskoj pokrenu promjene na bolje. Baš su zato mnogi u publici bili iznenađeni time što na tribini nije bilo čelnika Hrvatske seljačke stranke te su o tome, kao i o drugim temama vezanima uz referendum, pitali gošću tribine.

Moderator je bio predsjednik Udruge „Demokroacija” Željko Picig, koji je tom prilikom spomenuo da je zaživjela radijska emisija „Politička abeceda” koja se emitira svakoga četvrtka u 17 sati na Radio Križevcima, a ostvaruju je članovi Udruge.

čitam...