POBAČAJ ZA NJU NIJE OPCIJA

Željka Markić o silovanim ženama: To nije njezino tijelo, žena ima organ koji ima jednu jedinu funkciju

- Žena se rađa s organom koji ima jednu jedinu funkciju, a to je da ako ikada u životu ostane trudna, nosi to dijete - izjavila je Markić.

22:00h
0
Screenshot

Hod za život je prvi put održan danas u Sisku, a između ostalih tamo je bila i Željka Markić, koja je također gostovala u RTL-u Danas.


– Žena se rađa s organom koji ima jednu jedinu funkciju, a to je da ako ikada u životu ostane trudna, nosi to dijete – izjavila je Markić.

Osvrnuvši se na tvrdnje kako je riječ o ženinom tijelu, Markić je ustvrdila da je ”to neistina”.

– To nije njezino tijelo. Žena u svom tijelu, žena se rađa s organom koji ima jednu jedinu funkciju, a to je da ako ikada u životu ostane trudna, nosi to dijete. Ono što raste u njezinom tijelu je drugi čovjek, drugog spola, drugog genetskog koda, ona može nositi dječaka ili djevojčicu, on ima drugu krvnu grupu, prema tome – da, to je komplicirana situacija, mi sve žene znamo da je, ali trebamo o njoj ozbiljno razgovarati. Te parole – to je moje tijelo – ne, čekaj, to je tvoje tijelo i u njemu tijelo jednog drugog čovjeka – rekla je.

Uporno je izbjegavala odgovor na pitanje o Škorinoj izjavi

Na pitanje za što se točno zalaže – trebaju li se žene konzultirati s obitelji oko pobačaja i što je sa silovanim ženama, Markić je rekla kako misli da je to nametnuto pitanje koje novinari stalno postavljaju.

– Htjela sam reći da je iskorištavanje silovanih žena za ovu političku kampanju, bilo od strane medija, bilo od strane političara, potpuno neprikladno. Imala sam priliku u životu intervjuirati i prikupljati svjedočanstva žena koje su bile silovane u ratu, žena koje su nažalost prekinule život svojega djeteta, žena koje su ga zadržale i smatram da je to toliko teška tema da o njoj politizirati na ovaj način… Ja smatram da život počinje začećem i da ga treba štititi od začeća do prirodne smrti. Istovremeno smatram da je užasno važno u Hrvatskoj u javnom prostoru govoriti o činjenicama – rekla je.

– Mislim da je važno govoriti o onome što je bit – je li ono što žena nosi dijete, ako jest – onda o tome trebamo razgovarati na jedan način, a jest dijete – potvrdili su to medicinski fakulteti. Ako nije dijete, onda možemo raditi što želimo, a banaliziranje te teme na ovakav način je sramota i šteti i ženama i djeci. Nama se iza svakoga Hoda za život jave žene koje kažu – drago mi je da ste to napravili, ohrabrila sam se imati svoje dijete – kazala je Markić i poručila “Ne želim da me se manipulira izjašnjavanjem”.

čitam...