-5.6 C
Koprivnica
Srijeda, 8. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Željko Krušelj predstavlja novu knjigu o Koprivnici u socijalističkom razdoblju u očima lokalnih medija

Posebna je pozornost usmjerena na reakciju komunističkih vlasti na rašireni šverc svakovrsne robe, inače jedinu mogućnost osiguravanja temeljnih životnih potrepština te na brojne oblike gospodarskog kriminala

Ne propustite

U utorak 29. studenoga 2022. godine od 18 sati u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić održat će se predstavljanje knjige Željka Krušelja: Podobnost, represija, oskudica, uzlet, bunt – Koprivnica u socijalističkom razdoblju u očima lokalnih medija (1945. – 1990.).

- Oglas -

Knjiga se temelji na istraživanjima arhivske građe političkih, izvršnih i sudskih tijela grada i kotara Koprivnica od druge polovice 1945. pa sve do 1990., kao i detaljnom iščitavanju lokalnih tiskovina (Glas Podravine i Prigorja, Koprivnički tjednik) koje su izlazile u višedesetljetnom razdoblju. Težište je autor postavio na analiziranju i dokumentiranju uvjeta života i rada običnih građana Koprivnice i okolice. Preliminarna su istraživanja pokazala tadašnju ideologizaciju svih domena društvenog i javnog djelovanja, veliku razinu represije prema svim stvarnim i potencijalnim političkih i klasnim neprijateljima, kao i vrlo uočljivo neimaštinu, nemalim dijelom i neupitno siromaštvo, u rasponu od nestašice svih vrste hrane, odjeće, vozila i energenata pa do kroničnog manjka stambenih i javnih prostora te svakovrsnih kućnih i uredskih potrepština. Posebna je pozornost usmjerena na reakciju komunističkih vlasti na rašireni šverc svakovrsne robe, inače jedinu mogućnost osiguravanja temeljnih životnih potrepština te na brojne oblike gospodarskog kriminala. Analizirani su i uvjeti u kojima tada djeluje školstvo, zdravstvene i socijalne ustanove, komunalne službe, ugostiteljstvo i javni prijevoz. Naposljetku, primjeren će prostor dobiti razne kulturne i sportske aktivnosti, jer upravo one vremenom postaju i ponajbolji indikator političkog raspoloženja javnosti, ali i razine ljudskih prava i sloboda. Kasnije dolazi do gospodarskog uzleta s razvojem prehrambene kompanije Podravka, a potom i određenog društvenog bunta susrete i LOK 1970-ih i 1980-ih godina. U jednom od posebnih poglavlja donosi se osvrt na Šodericu i medijsku sliku te „podravske rivijere“ te onodobni razvoj turističkih potencijala „podravskog mora“, opet kroz prizmu tiskanih lokalnih medija. Posljednje poglavlje donosi prijepis 40-ak novinskih članaka iz 1950-ih uz faksimile istih. Kroz prvih sedam poglavlja korištene su bogate arhive fotografija Ive Čičina Mašanskera, akademika Dragutina Feletara i Muzeja grada Koprivnice.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

šokantne slike

[FOTO] UZNEMIRUJUĆE Nepoznati monstrum psu u nozi probušio rupu i kroz nju provukao lanac

Uznemirujuće i krajnje šokantne fotografije stižu iz varaždinske Udruge za zaštitu životinja Spas, čiji su djelatnici prije nekoliko dana...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti