Kriza koronavirusa

Željko Lacković predlaže mjere za spas hrvatskog gospodarstva: Ovo je prilika da se zatvori Pandorina kutija hrvatske birokracije

Zaključuje da je ovo jedinstveno vrijeme kada se stvari mogu promijeniti i zaokrenuti smjer prema učinkovitijem i boljem, samo to treba iskoristiti.

10:45h
0
Željko Lacković // Foto: Jurica Karan

Nezavisni saborski zastupnik i predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković predložio je mjere koje bi se trebale poduzeti ako se želi spasiti hrvatsko gospodarstvo od razornih posljedica krize uzrokovane koronavirusom.

– Ne postoji mjera koja smiruje kreditne dužnike bolje od odgode (moratorija) plaćanja kredita – 6 mjeseci ili do kraja 2020. i to za sve kredite građanima i poduzetnicima – i to tako da država preuzme plaćanje kamata u cijelosti ili djelomice za vrijeme moratorija ovisno o izloženosti dužnika “koronasituaciji”. Tako će oni najugroženiji koji ne raspolažu u cijelosti sa svojim dohotkom dobiti svoj respirator, a modeli su poznati i već primijenjeni u državama EU, jer država se lakše i povoljnije zadužuje od ostalih. A država, to smo svi mi u ovom trenutku – započinje Lacković.

Nadalje, predlaže smanjenje plaća u javnom sektoru, a također i smanjenje mirovina.

– Na rok do kraja godine umanjiti osnovicu za plaće u kompletnom javnom sektoru, linearno minimalno za 10 posto, te isti princip primijeniti i za sve povlaštene mirovine a redovne mirovine umanjiti u visini projekcije pada BDP, otprilike 5 posto. Istodobno formirati stručnu skupinu sa zadatkom da u roku od tri mjeseca izradi novi sustav javne uprave koji se nakon predstavljanja javnosti treba primijeniti najkasnije početkom 2021. godine – kaže Lacković.

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković // Foto: Ivan Balija

Navodi i da treba prihvatiti sve mjere HUP-a koje idu za ukidanjem fiskalnih nameta poduzetnicima nepoznatih u slobodnom tržišnom okružju uz poticanje mjere za svaku vrstu investicije.

– Otkupiti sve robne viškove i popuniti državne rezerve, naročito poljoprivrednih proizvoda, a poljoprivredi dati poticaje neovisno o veličini proizvođača radi samodostatne proizvodnje prehrambenih proizvoda RH. Za to postoje finese koje koriste mnoge zemlje članice EU. Nema malih i velikih domaćih proizvođača kad bakice ne mogu prodati sir i jaja, a strani trgovački lanci pakiraju smeće koje se slobodno kupuje – smatra naš saborski zastupnik.

Što se tiče Zakona o javnoj nabavi, predlaže da ga se prilagodi u proceduri većim EU pragovima, poput npr. onih u Italiji, kako bi se osigurala aktivnost domaćih izvođača i tvrtki.

– Na taj način vratiti i zaposliti iseljene kvalitetne građevinare, a sve velike građevinske projekte koji stoje u labirintima birokracije osloboditi okova i stvoriti investicijsko okružje, pogotovo u turizmu, koji je i dalje atraktivan za investiranje, a trenutno izložen udaru, s pravom neoporezivanja reinvestirane dobiti i novoinvestiranog u visini pozitivnog poslovnog rezultata narednih 10 godina – ističe Lacković.

Zaključuje da je ovo jedinstveno vrijeme kada se stvari mogu promijeniti i zaokrenuti smjer prema učinkovitijem i boljem, samo to treba iskoristiti.

– Ova prilika da se zatvori Pandorina kutija hrvatske birokracije došla je sama od sebe i sada je prilika, spasimo pluća naših građana i gospodarstva zajedno  – poziva Lacković.