Žene donijele Deklaraciju protiv nasilja

14:10h
0
Žene donijele Deklaraciju protiv nasilja // foto: Koprivnica.hr

Članice društva i ženskih udruga iz Podravine i Prigorja okupile su se na obilježavanju međunarodnog Dana žena kojega je organizirala koprivnička Udruga žena Vinica.

Program je bio posvećen aktualnoj temi nasilja nad ženama pa su okupljene – predstavnice 28 lokalnih udruga, potpisale Deklaraciju o sprečavanju nasilja nad ženama. Riječ je o javnom dokumentu kojim žene daju podršku u sprečavanju nasilja nad ženama, rekla nam je predsjednica ženske viničke udruge Slavica Stančec.

– Sada je tijeku tek velika akcija. Čim smo potpisale deklaraciju, ona će biti javnobilježnička isprava, mi smo znači sve udruge autori te deklaracije, a sada idemo u prikupljanje potpisa svih građanki i građana koji žele dati svoj doprinos sprečavanju nasilja nad ženama.

Žene ovom deklaracijom traže da se nasilnika makne iz obitelji i da mu se zabrani približavanje obitelji, da mu se pruži stručna psihološka pomoć ako prihvati liječenje te da se izgradi centar za resocijalizaciju nasilnika. Kategorično traže da se nasilnika odmah liši slobode, da se nasilje kažnjava kao zločin te da se identitet nasilnika objavi u javnim glasilima.

Ova će deklaracija biti ponuđena na potpisivanje i ostalim građanima, a autorice je nakon prikupljanja podrške javnosti namjeravaju proslijediti premijerki Kosor, predsjedniku Josipoviću te europskoj i svjetskoj administraciji. 

Izvor: Radio Drava

čitam...