Nastavljeno suđenje

Žene koje su pokrale slijepe i nepokretne bakice međusobno se ‘zakačile’, sudac morao intervenirati

Do presude Horvat i Oršoš ostaju u zatvoru, a Zadravec se brani sa slobode. Inače se radi o osobama koje su već kazneno odgovarale, a protiv Horvat i Oršoš je u tijeku kazneni postupak na drugom sudu.

18:13h
0
Foto: Željko Rukavina/24sata

Ne osjećam se krivom za kaznena djela koja mi se stavljaju na teret, rekle su Jagoda Horvat (52), Marizela Oršoš (38) i Anita Zadravec (28) u petak na Općinskom sudu u Koprivnici, gdje im se sudi za dva kaznena djela, piše 24sata.


Podsjetimo, prvookrivljenu Horvat i drugookrivljenu Oršoš odvjetništvo tereti za tešku krađu u pokušaju i tešku krađu.

Anita Zadravec, koja se prvi put pojavila u sudnici Krešimira Pavlovića, je optužena za pomaganje u izvršenju kaznenog djela. Nakon što su izjavile da se ne osjećaju krivima, Horvat koja je uz Oršoš, sve vrijeme u istražnom zatvoru u Varaždinu od kud su u lisicama i dovedene u sudnicu, je unatoč preporuci branitelja iznijela svoju obranu.

Kategorički tvrdi da 14. siječnja nije bila u Đelekovcu, a kamoli u kući 95-godišnje slijepe i polupokretne starice Marije Petrić, koja živi sama.

Prvookrivljena i drugookrivljena se terete da su tog dana ušle u kuću pokraj starice i pretraživale po sobi kako bi našle novac. No, starica je osjetila da je netko u sobi i drži vrata. Potom je gurnula ruku iz vrata i napipala jednu od osoba koje su došle u pohod. Nakon toga je bolesnoj Mariji Petrić zadan najmanje jedan udarac u lici uslijed čega je pala, a žene su napustile kuću. Iskaz svjedoka, koji je našao okrvavljenu staricu, kao i njezin, se ne poklapa s obranom Horvat, kojoj se pridružila i Oršoš, tvrdeći da su bile u Đelekovcu u prosjačenju te da nisu bile kod Marije Petrić.

Dok je Horvat ustrajala u obrani da nekoliko dana kasnije nije bila ni u Imbriovcu njezin je iskaz pokopala drugookrivljea Oršoš, koja je iznoseći obranu rekla da su doista 27. siječnja bile u Imbriovcu te ušle u dvorište 86-godišnje Ružice Punčikar, koja živi s teško bolesnim 53-godišnjim sinom.

– Nismo imale namjeru krasti, ali kad smo ušli u dvorište i kad se Jagoda uputila prema dnevnom boravku, znala sam da će nešto ukrasti. Kad je izlazila iz kuće, u njedra ili grudnjak je stavila svežanj novčanica. Tad ju je vidjela i vlasnica dok je izlazila iz kuće. Novac je podijelila na tri djela. Nije bilo 17.000 kuna kako se navodi u optužnici, već 11.000 kuna. Jagoda mi je dala 3500 kuna, koliko i Aniti Zadravec, koja nas je vozila u Đelekovec kad smo prosile i u Imbriovac, kad je Jagoda uzela novac. Isto toliko je zadržala za sebe – precizirala je Oršoš.

Upravo te riječi su kod Horvat izazvale bijes te je Marizeli Oršoš uputila teške riječi, nakon čega je reagirao i sudac koji je tražio da ne ometa iznošenje obrane, piše 24sata. Oršoš je kazala da samo želi govoriti istinu, te da se kaje. Anita Zadravec, koja je vozila Horvat i Oršoš i čekala ih u automobilu, nije kazala ni riječi, osim da ostaje pri pravu da se brani šutnjom.

Podsjećamo da se na prethodnom ročištu Ružica Punčikar jedva suzdržavala kad je svjedočila o „posjeti“ i rekla da je prodala zemlju kako bi imala novac za sahranu. Ujedno je rekla da živi od 705 kuna mirovine, te da njezin sin, koji 20 godina boluje od Parkinsove bolesti, prima 600 kuna dok optužene od države dobiju daleko više novca na ime socijalne pomoći i dječjeg dodatka, što su na raspravi govoreći o imovinskom stanju u petak i priznale. Na sljedećoj raspravi branitelji okrivljenih te zastupnica optužbe će iznijeti svoje završne riječi.

Do presude Horvat i Oršoš ostaju u zatvoru, a Zadravec se brani sa slobode. Inače se radi o osobama koje su već kazneno odgovarale, a protiv Horvat i Oršoš je u tijeku kazneni postupak na drugom sudu.

čitam...