Inner Wheel klub

Žene velikog srca pomažu nadarenim mladim ljudima kako bi imali bolju budućnost, Zvonimir: Rano sam ostao bez roditelja, hvala im što me godinama prate

Ova organizacija okuplja četrnaest aktivnih članica sa svrhom razvijanja prijateljstva i međusobnog razumijevanja te pomaganja potrebitima u svojoj lokalnoj sredini.

10:30h
0
Foto: Marina Hižak

Kako u okviru svog dje­lovanja imaju naglašenu huma­nitarnu notu, članice Inner Wheel Kluba Varaždin u mjesecu ljubavi počastile su građane Ludbrega lijepim glazbenim događajem. Tom prilikom su u ludbreškom dvorcu Batthyany organizirale kulturno-umjetničku večer pod nazivom „Potaknimo ljubav u nama“. Da bi pomogle djeci slabijih imovinskih mogućnosti, trenutno stipendiraju dvoje studenata na studiju Sveučilišta u Zagrebu, te dvoje nadarenih učenika Glazbene škole Varaždin.

– Tradicionalno djelujemo kroz razne humanitarne, kulturne i obrazovne programe. Jer ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost. Želimo da mladi znaju da ih pratimo na putu njihova obrazova­nja u kojem im želimo što više uspje­ha – rekla nam je Jadranka Meingassner, koja je iz ludbreškog područja nedavno izabrana za predsjednicu Inner Wheel kluba.

Publika u dvorcu Batthyany // Foto: Marina Hižak

Ova organizacija okuplja četrnaest aktivnih članica sa svrhom razvijanja prijateljstva i međusobnog razumijevanja te pomaganja potrebitima u svojoj lokalnoj sredini. Financira se isključivo doprinosom samih članica, a sredstva prikupljena raznim humanitarnim akcijama odmah se usmjeravaju onima kojima su potrebna.

– Ovu godinu započele smo s različitim aktivnostima, s mnogo ambicija i kreativnosti. Osim pomoći siromašnim obiteljima, pomažemo i sigurne kuće za žrtve obiteljskog nasilja. Ideja je da se klubovi osnuju i u još nekim gradovima, pa i u Koprivnici jer zasigurno ima žena koje su spremne svoje slobodno vrijeme izdvojiti u cilju djelovanja za dobrobit onih kojima je pomoć neophodna – poručila je predsjednica.

Marija Horvatić, učenica trećeg razreda Glazbene škole Varaždin // Foto: Marina Hižak

Iznenađenje koncerta bio je nastup dvoje mladih stipendista, Marije Horvatić (16), učenice trećeg razreda Glazbene škole u Varaždinu i Zvonimira Detelja (23), studenta pete godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je uz gitaru otpjevao dvije autorske ljubavne pjesme. Ovi divni mladi ljudi s nama su podijelili i djelić svoje životne priče.

– Rano sam ostao bez roditelja i ostao živjeti s dvoje braće. Stariji brat se prestao školovati i počeo je raditi da bi održao obitelj. Studiram agrobiznis i ruralni razvitak. U početku sam bio jako zagrijan za fakultet, međutim kad sam osjetio kako kod nas funkcionira sustav školovanja, sve mi je postalo manje privlačno, zainteresirala me glazba i počeo sam se izgrađivati u tom smjeru. Sviram gitaru, pišem svoje pjesme i počeo sam učiti svirati klavir. Od djeda sam naslijedio glazbene gene jer se bavio glazbom i imao je svoj bend – ispričao nam je Zvonimir.

Marija Horvatić u pratnji korepetitorice Ivane Godec Vinceković // Foto: Marina Hižak

S dvadeset godina napisao je prvu pjesmu, kaže iz zafrkancije, i počeo svirati pred ljudima. Sam piše tekst, glazbu i aranžmane.

– Pjesme su autorske i većinom ljubavne, jer često imam problema s curama, zarazan je osjećaj kad napišem pjesmu. Fakultet ću završiti da mogu financirati što mi treba za glazbu. Smatram da treba raditi ono što čovjeka ispunjava i nadahnjuje. Ranije mi je muzika bila gušt, a danas gledam da mi bude posao. Srce me vuče u tom smjeru, a kad me netko pohvali, to me samo još više motivira – kaže.

Za gospođe iz Inner Wheel kluba pun je lijepih riječi.

– Kad sam otišao živjeti u Zagreb, shvatio sam koliko mi novčana potpora znači jer je u gradu sve skuplje. Uistinu sam zahvalan gospođama što su me se sjetile. Prate me od drugog razreda srednje škole, dakle već sedam godina – zadovoljan je.

Stipendisti Marija Horvatić i Zvonimir Detelj // Foto: Marina Hižak

Šesnaestogodišnja Marija Horvatić polaznica je trećeg razreda Glazbene škole u Varaždinu.

– Za glazbenu školu sam se odlučila na svojoj prvoj pričesti jer sam htjela svirati orgulje. Kako u osnovnoj glazbenoj školi nema obrazovanja za sviranje orgulja, odlučila sam se za klavir jer im je najsličniji, a u srednjoj glazbenoj počela sam se baviti i pjevanjem. Dakle, sviram i pjevam – kaže Marija.

Svoj talent je otkrila sama, u obitelji se nitko nije bavio glazbom.

– U budućnosti bih voljela raditi u kazalištu ili predavati teoretske predmete u srednjoj školi. Svaki nastup mi je dobra „škola“ koja obogaćuje iskustvo i smanjuje tremu koju donosi svaki javni nastup. Sigurnija sam, to je jako važno. Jer za vrhunska postignuća u glazbi potreban je talent, volja i puno odricanja. A gospođe iz kluba su mi velika podrška i jako sam im zahvalna na svemu što mi omogućuju – ispričala nam je Marija.

Stipendisti s nastavnicom Ivanom Godec Vinceković i Jadrankom Meingassner // Foto: Marina Hižak

A uz brojne pjesnike koji su se odazvali i poklonili svoje vrijeme kako bi pomogli u održavanju ove večeri, posebno su oduševili mladi tamburaši i tamburašice KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice. Raspjevana mladost i „zrela poezija“ dali su doprinos u hvalevrijednom kulturnom događaju.

– Glazbom i poezijom pokušali smo potaknuti emocije i vjerujem da su emocije krenule duboko u noć. Raduje nas svaki osmijeh koji smo zamijetili na licima prisutnih. Hvala svim ljudima dobrog srca koji su nam poklonili povjerenje i dali svoj doprinos – zadovoljna je predsjednica Inner Wheel kluba Jadranka Meingassner.

Cilj je ostvaren, svečana dvorana dvorca Batthyany popunjena, a dvoje će mladih lakše nastaviti svoje obrazovanje. Čestitke na organizaciji i plemenitom cilju!

Pjesnici Ljubica Ribić i Milan Novak // Foto: Marina Hižak
Bemian duet iz Peteranca // Foto: Marina Hižak
KUD Juraj Lončarić iz Hrženice // Foto: Marina Hižak

čitam...
Loading...