DAN CRVENIH HALJINA

Ženska inicijativa županijskog HNS-a ponovno podržala važnu akciju: Žrvanj svakodnevnih obaveza za žene je danas nemilosrdniji no ikada

Naglašavaju kako se moždani udari mogu prevenirati zdravim načinom života i liječenjem prisutnih čimbenika koje valja pravovremeno prepoznati.

10:21h
0
Foto: HNS KKŽ

Ženska inicijativa HNS-a Koprivničko-križevačke godine i ove godine podržava edukativno-zdravstvenu akciju naziva Dan crvenih haljina.

– Smatramo da je važno snažno i opetovano ukazivati na posebnosti moždanog udara u žena. Žrvanj svakodnevnih obaveza za žene je danas nemilosrdniji no ikada ranije budući da istovremeno pokušavamo imati blistave karijere, skladne obitelji i divnu djecu te kuće i okućnice iz žurnala, a cijenu za to vrlo često plaćamo zdravljem – kaže predsjednica županijske inicijative HNS-a Andreja Horvat Friščić.

Naglašavaju kako se moždani udari mogu prevenirati zdravim načinom života i liječenjem prisutnih čimbenika koje valja pravovremeno prepoznati.

– Važno je osvijestiti što čini rizično ponašanje, no još je važnije poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara. Potrebno je mijenjati ono na što možemo utjecati, a to je način života – potrebna nam je trajna i korjenita promjena životnog stila, posebice nama ženama, koje nastojimo biti superiorne na svim životnim područjima – kazala je predsjednica županijskog HNS-a Jasmina Pavlović.

Među čimbenike koji negativno utječu ubrojila je pušenje, prekomjerno pijenje alkohola, nezdravu prehranu, stres, tjelesnu neaktivnost i debljinu.

čitam...