Savjeti za vozače

Zima je iza ugla, pogledajte kako pripremiti svoje vozilo, kolike su kazne i kada besplatno napraviti tehnički pregled

U zimskim uvjetima sezone 2016/17., odnosno od 15. studenoga 2016. do 15. travnja 2017., ukupno je zabilježeno 226 prometnih nesreća, a tri osobe su poginule, dok je 18 osoba teže ozlijeđeno.

14:04h
0
Ilustracija // Foto: ePodravina.hr

Uskoro nas čeka zima, snijeg, led i sve ostale popratne pojave, a to je doba posebnog opreza za vozače i sve ostale sudionike u prometu.

U zimskim uvjetima sezone 2016/17., odnosno od 15. studenoga 2016. do 15. travnja 2017., ukupno je zabilježeno 226 prometnih nesreća, a tri osobe su poginule, dok je 18 osoba teže ozlijeđeno.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Za pravnu ili fizičku osobu – obrtnika ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom predviđena je kao sankcija novčana kazna od 5000 do 15.000 kuna.

Isto tako, građani su dužni očistiti svoja vozila od snijega, svatko tko to propusti učiniti i nađe se na cesti s neočišćenim vozilom, mogao bi platiti kaznu od 700 kuna.

Pod zimskom opremom koju bi vozila trebala imati su zimski pneumatici, odnosno gume, ili ljetne gume s profilom dubine najmanje 4 milimetra, uz lance u pripremi.

Mirela Škvorc iz Prometne policije najavila je i da će građani moći besplatno provjeriti svoje vozilo u pripremi za zimske uvjete, u sklopu dana tehničke ispravnosti vozila, od 20. do 25. studenoga. Treba imati na umu da ti pregledi nisu pregledi za registriranje vozila.

Vozilo je potrebno i pripremiti za zimske uvjete, a ovo su savjeti iz Policijske uprave koprivničko-križevačke:

– obaviti pregled vozila kako bi se utvrdilo da li postoje neke nepravilnosti na vozilu koje je potrebno otkloniti (npr. nepravilnosti u radu kočionog sustava ili upravljačkog sustava, svjetlosnog sklopa i dr.)
– na vozilo staviti zimske pneumatike ili ljetne pneumatike s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg staviti u vozilo. Uvježbajte postavljanje lanaca za snijeg na ravnom i suhom prije nego što ih morate stvarno upotrijebiti
– obavezno provjeriti stanje akumulatora i po potrebi ga zamijeniti
– provjerite stanje rashladne tekućine (antifriza) i prohodnost mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla
– u vozilo stavite kablove za pomoć pri paljenju vozila (tzv. „kleme“)
– provjeriti stanje brisača stakala i ukoliko su oštećeni zamijeniti ih novima, kako bi mogli dobro čistiti stakla od snijega i kiše
– u vozilo staviti strugalicu za led, metlicu za čišćenje snijega i sredstvo za odleđivanje brava i stakala.

čitam...