hrvatska matica iseljenika

Zimska škola folklora okupila više od 70 polaznika iz cijeloga svijeta željnih novih znanja, pjesama, plesova i tradicije

Provodi se uz partnerstvo Grada Koprivnice.

09:47h
0
Foto: GKP Komunalac

Koprivnica je domaćin Zimske škole hrvatskog folklora koja je krenula 3. siječnja 2022. godine, a trajat će deset dana.

Škola je posvećena hrvatskoj folklornoj tradiciji, a priređuje se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Program koji se održava u Domu mladih i hotelu Podravina, pohađa više od 70 plesača, pjevača i svirača tradicijskih glazbala iz zemlje i inozemstva.

Stručni program ŠHF osmislio je i postavio prije 58 godina uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreolog dr. sc. Ivan Ivančan, a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan.

Foto: GKP Komunalac

Namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta. Pohađanje škole folklora i polaganje ispita jedan je od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, Odjel tambura vodi Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj iz Varaždina, a Odjel tradicijskih glazbala glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala. Gost predavač je maestro Siniša Leopold, dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a koji je proslavio 80 godina djelovanja.

Foto: GKP Komunalac

Uz njih će tijekom škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Senka Jurina, prof. dr. sc. Goran Oreb, Katarina Horvatović, Kristina Benko Markovica, Nerina Štajner, Miro Kirinčić, gosti iz Austrije Štefan Novak, Lydia Novak i Philipp Tyran, a sve uz pratnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka.

Ove će se zime učiti folklorni plesovi, narodne nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja, točnije Hrvatskog zagorja, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Podravine, Gorskog kotara i Grobinštine, Istre, Međimurja, a od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, podučavat će se plesovi i glazba gradiščanskih Hrvata.

Značaj ovoga programa ove zime usprkos izazovima s putnim režimima i drugim epidemiološkim mjerama prepoznalo je više od 70 polaznika iz Hrvatske i svijeta pa tako sudjeluju i folkloraši i tamburaši iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Srbije (Vojvodina), Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Novog Zelanda.

Kroz ovaj projekt ostvaruju se važni ciljevi Hrvatske matice iseljenika: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata Bosne i Hercegovine te umrežavanje kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i svijeta.

Zimska škola folklora provodi se uz partnerstvo Grada Koprivnice.

Foto: GKP Komunalac
Foto: GKP Komunalac
Foto: GKP Komunalac
Foto: GKP Komunalac
Foto: GKP Komunalac
Foto: GKP Komunalac
Foto: GKP Komunalac
Foto: GKP Komunalac
Foto: GKP Komunalac
Foto: GKP Komunalac