Žitni put // U Podravini i Prigorju i dalje traje otkup pšenice, poljoprivrednici zadovoljni cijenom

11:26h
0
U Podravki je dosad otkupljeno oko 16.000 tona pšenice // Zvonimir Markač

U Podravki je cijena otkupa, ovisno o klasi, od 1,12 do 1,40 kuna po kilogramu. Do sada je u njihove silose ušlo oko 16.000 tona pšenice. Pšenica se otkupljuje i u na Đelekovečkoj cesti u Koprivnici, Križevcima, Brežanima, Kalinovcu, Podravskim Sesvetama, Hlebinama, Rasinji, Imbriovcu, Đelekovcu, Đurđevcu, Borovljanima…

Iako više nema gužvi kao prije desetak dana, u Podravini i Prigorju i dalje traje otkup žitarica. Među ostalim, otkupljuju se u Križevcima, Brežanima, Kalinovcu, Podravskim Sesvetama, Hlebinama, Rasinji, Imbriovcu, Đelekovcu, Đurđevcu, Borovljanima, na koprivničkoj Đelekovečkoj cesti i u Podravki. U silose koprivničke kompanije poljoprivrednici tradicionalno najviše prodaju žitarice.

Iz Podravke su istaknuli da su ove godine objavili uvjete otkupa s cijenama pšenice svrstane u četiri kvalitetna razreda, s obzirom na udio proteina i to: I klasa – proteini više od 14 posto, cijena 1,40 kuna po kilogramu, II klasa – proteini 12,5 do 14 posto, cijena 1,22 kn/kg, III klasa proteini 11,5 do 12,4 posto, cijena 1,15 kn/kg, te IV klasa – proteini 10,5 do 11.4 posto – cijena 1,12 kn/kg.

– Svi kooperanti koji imaju ugovor s Podravkom stimulirat će se s još dodatnih 0,03 kune po kilogramu od unaprijed utvrđene cijene. Kada je riječ o plaćanju pšenice, vrijedi istaknuti kako će Podravka pšenicu plaćati u roku do 10 dana – kazali su iz koprivničke Podravke i dodali da je lani otkupna cijena bila je 1,15 kuna po kilogramu, a 2013. godine 1,05 kuna po kilogramu.

Poljoprivrednici konačno mogu biti zadovoljni otkupnom cijenom pšenice // Zvonimir MarkačU Podravki su zadovoljni interesom poljoprivrednika, a i poljoprivrednici su konačno, može se čuti, zadovoljni cijenom otkupa žitarica. Samo u Podravki do sada je u silos ušlo oko 16.000 tona pšenice.

Prije nekoliko dana uočeni su manji problemi s vagom. Iz Podravke kažu da su “kod otkupa uočene određene razlike u odvagama pa kako ne bi došlo do raznih nagađanja te kako bi svi bili sigurni u preciznost, dan je nalog za ispitivanje točnosti vage, iako je vaga već baždarena u lipnju.

– Nakon ispitivanja od strane ovlaštenog servisera Libra tehničar d.o.o. nalaz je pokazao da vaga zadovoljava sve mjeriteljske zahtjeve i potvrdio još jednom da svi mogu biti sigurni u njenu ispravnost – ustvrdili su iz koprivničke kompanije i zaključili da će otkup trajati sve dok bude pšenice u ponudi.

Otkupna stanica je i na Đelekovečkoj ulici u Koprivnici // Zvonimir Markač

 

čitam...