Težak život obitelji Gibas

Žive skromno i ništa ne traže, a puno toga im nedostaje. Ajmo im uljepšati Božić

17:00h
0
Karlo, Romina i Dragana nemaju mnogo, ali ne skidaju osmijeh s lica // Foto: Marko Murković

Djevojčicama Romini i Dragani treba krevet na kat i radni stol, a mali Karlo si je zaželio autić na akumulator. Štednjak na drva već je dotrajao, a hrana, higijenske potrepštine i odjeća uvijek dobro dođu.

Peteročlana obitelj Gibas iz Reke kraj Koprivnice živi od 3310 kuna socijalne pomoći i dječjeg doplatka.

Supružnici Višnja i Dragiša su nezaposleni. Ona ne može raditi zbog teške bolesti, a on traži posao, no neuspješno, a za brigu o svojoj supruzi dobiva 500 kuna.

– Nismo završili nikakve škole, oduvijek smo bili sirotinja, ali želimo da naša djeca drukčije odrastaju i da im bude lakše u životu – kaže Višnja.

Unatoč malim primanjima, njihovo troje djece, dvije školarke Dragana (13) i Romina (10) te mali Karlo (5) imaju sve osnovno što im treba.

Makar imaju malo, njima je, kažu, dovoljno. Kada smo ih pitali što bi željeli dobiti za Božić, sa sramežljivim smiješkom na licu, rekli su nam – ništa nam ne treba.

Višnja Gibas zbog plućnih bolesti mora se spajati na kisik // Foto: Marko Murković
Višnja Gibas zbog plućnih bolesti mora se spajati na kisik // Foto: Marko Murković

Njihova majka Višnja već dugi niz godina boluje od plućnih bolesti i nema bolnice u kojoj do sada nije bila na pretragama. Automobil nemaju pa putuje vlakom. Dijagnosticirana joj je kronična opstrukcijska bolest pluća (KOPB).

– Teško je, na listi sam za transplantaciju. Ne smijem se ni malo zapuhati, a do trgovine, koja je blizu, hodam sat vremena. Uvijek kraj sebe imam pumpicu za lakše disanje, a noću se spojim na kisik – priča Višnja.

Oca Dragišu nismo zatekli kod kuće jer je u susjednom selu pomagao cijepati drva. Višnja kaže da si suprug uvijek nađe neki posao pa tako susjedima pomaže s radovima u šumi, hrani stoku, uglavnom sve što treba.

– Zaradi po 100, 200 kuna. Iako je malo, sve dobro dođe. Želimo svojoj djeci priuštiti stvari koje mi nismo imali kao mali – kaže Višnja.

U trošnoj kućici koju su naslijedili od Dragišinih roditelja, sredili su sobu curama, kupaonicu i hodnik. Djevojčice spavaju u zajedničkoj sobi, a mali Karlo je s roditeljima u dnevnom boravku.

Nakon dugog nagovaranja i propitkivanja što bi željele da im Djed Božićnjak ostavi ispod bora, Romina je otkrila kako bi voljela dobiti bijele niske starke broj 34, a mali Karlo želi si autić na akumulator, kojeg je vidio u trgovini, no roditelji mu to nisu mogli priuštiti.

Djevojčice na putu u školu ispred njihove kuće // Foto: Marko Murković
Djevojčice na putu u školu ispred njihove kuće // Foto: Marko Murković

Dječja soba nije nimalo luksuzna i ima samo osnovne stvari, no Romina i Dragana sretne su s tim što uopće imaju svoju sobu.

– Rekla sam, ako preživim operaciju, da ću im kupiti krevet na kat, da ne spavaju zajedno jer već su velike cure – priča njihova majka.

Iako nam djevojčice nisu željele priznati, zasigurno bi Božić htjele dočekati u ljepšoj sobi, gdje im nedostaje radni stol za učenje, a namještaj i tepih već su dotrajali.

Griju se na drva, a štednjak je već na izmaku snaga, dok djevojčice u sobi ni nemaju grijanje. Stoga bi im svakako korisna bila topla odjeća te zimske jakne i kape.

Iako ne žive u savršenim uvjetima, obje su vrlo dobre učenice, članice su zbora jer obožavaju pjevati, a idu i na vatrogasce, izviđače.

– U školi ih djeca zadirkuju jer sam ja Romkinja, no ljudi mi često kažu da vide kako dobro brinem o djeci, kako mi god bilo teško – kaže Višnja.

Obitelji bi dobro došle i higijenske potrepštine te hrana, da bi im blagdanski stol bio barem malo bogatiji nego inače.

Naši čitatelji koji bi na bilo koji način voljeli ovoj obitelji, a ponajviše njihovoj djeci uljepšati blagdane, mogu se javiti obitelji Gibas na adresi Starogradska ulica 55 u Reki ili u našu redakciju na adresi Ivana Generalića 3/1 na prvom katu Martinovke, a možete nam se javiti i putem e-maila redakcija@epodravina.hr.

Višnja, Karlo, Romina i Dragana Gibas složna su obitelj // Foto: Marko Murković
Višnja, Karlo, Romina i Dragana Gibas složna su obitelj // Foto: Marko Murković

čitam...