Paragliding klub Feniks

Životna želja vam je letjeti zrakom? Upoznajte ovaj klub

10:00h
0
Foto: Paragliding klub Feniks
Foto: Paragliding klub Feniks

Klub sudjeluje i u raznim lokalnim manifestacijama, radu s mladima, promociji tehničke kulture, a opremljen je i meteo-stanicom nazvanom KOKA (Kalničko opservacijski kontrolni android).

Paragliding klub Feniks 30. siječnja održao je klupsku godišnju izbornu skupštinu na kojoj je izglasano novo rukovodstvo, s predsjednikom Nenadom Grubićem iz Koprivnice. Prije nekoliko mjeseci klupsko sjedište također je preseljeno u centar Koprivničko-križevačke županije, iako se glavne aktivnosti i dalje odvijaju na Kalniku.

Klub će 8. travnja napuniti već 16 godina, a od 2004. član je Hrvatskog zrakoplovnog saveza. Klupski članovi dolaze iz Križevaca, Koprivnice, Zagreba, Varaždina, Čakovca, Daruvara i Bjelovara, a kao najznačajniji rezultat navode drugo mjesto na državnom natjecanju u preletima 2005. godine.

– Padobransko letenje, ili paragliding, letenje je u zračnim strujama. Cilj je što duže ostati u zraku, podići se iznad mjesta polijetanja i odletjeti što dalje. Želju za letenjem, koja postoji u svima nama, na brz i jednostavan način ostvarit će nam paragliding – otkrio je predsjednik Grubić.

Feniks na Kalniku ima dva registrirana poletišta. Mali Kalnik namijenjen je školovanju pilota parajedrilica, dok je Kalnik, s obzirom na dobivenu najzahtjevniju ocjenu za polijetanje u Hrvatskoj, namijenjen isključivo iskusnijim pilotima.

Klub također sudjeluje i u raznim lokalnim manifestacijama, radu s mladima, promociji tehničke kulture, a opremljen je i meteo-stanicom nazvanom KOKA (Kalničko opservacijski kontrolni android).

Osim standardnih planinarskih aktivnosti, predsjednik Grubić prijem i osnovnu obuku novih članova ističe kao važan cilj za 2016. godinu.

Početak teorijske i praktične obuke kreće u proljeće, a pristupnici moraju imati barem 16 godina, uz pristanak roditelja do punoljetnosti, te zadovoljavajuće psiho-fizičke sposobnosti koje bi bile dovoljne za stjecanje automobilske vozačke dozvole.

– U toku prvih nekoliko mjeseci očekuje se svladavanje vještine letenja na malim visinama. Slijedi uvježbavanje , dodatna teorija i priprema za letove na većim visinama, iznad tristo metara. Zavisno o broju letova i individualnom napretku, procjenjuje se spremnost pilota-kandidata da pristupi ispitu pred komisijom Hrvatskog zrakoplovnog saveza, koja se održava jednom do dva puta godišnje, čime se stječe dozvola pilota parajedrilice – opisao je tijek obuke klupski predsjednik.

Zainteresirani za obuku i priključenje klubu javiti se mogu na broj mobitela 099/4843-728 ili mail predsjednik@feniks.hr, a naknadno će biti obaviješteni o prvom info-skupu i prezentaciji na terenu.