Epidemija

Zlatna žutica vinove loze tema rasprave u križevačkoj gradskoj upravi

Prema mišljenju struke nema rezultata ozdravljenja zaraženih trsova kod jačeg reza već je potrebno obavezno zaraženi trs iskrčiti i iznijeti iz vinograda.

12:17h
0
IMG
Foto: krizevci.hr

U Gradskoj upravi Grada Križevaca danas je održan operativni sastanak na temu bolesti zlatne žutice vinove loze. Riječ je o jednoj od najštetnijih bolesti vinove loze koja u vrlo kratkom roku poprima razmjere epidemije, čineći velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova.

Sastanak je sazvan na inicijativu Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i uz podršku Grada Križevaca, a prisustvovali su mu gradonačelnik Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević, pročelnik Podružnice Hrvatske poljoprivredno- šumarske savjetodavne službe u Križevcima Slavko Kopilović sa suradnicima, načelnici općina Gornja Rijeka, Kalnik i Sveti Petar Orehovec, predstavnici fitosanitarne i poljoprivredne inspekcije te predstavnici udruga vinograda i vinara.

Simptomi ove bolesti mogu se vidjeti na listu: kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno žuti i krut je pa se na dodir drobi dok kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, a ostali simptomi su isti kao kod bijelih sorti. Simptomi ove bolesti mogu se vidjeti i na mladicama gdje su skraćeni internodiji, mladice ostaju zelene, a tijekom zime smrzavaju se i propadaju, te na grozdovima koji se u cvatu ponekad u potpunosti osuše i ostaje na trsu ili nakon završene cvatnje grozd postupno vene i ne dozrijeva.

Foto: krizevci.hr

Kako se gotovo cijelo područje bivše općine Križevci nalazi u demarkiranom području zakonska je obveza svih posjednika vinograda: postaviti žute ploče za praćenje pojave američkog cvrčka; redovito pregledavati vinovu lozu radi uočavanja simptoma, te redovito suzbijati američkog cvrčka u vinogradima prema preporuci iz Naredbe (NN 48/2018). Također se upozorava vlasnike vinograda sa direktno rodnim hibridima (tzv. direktorima) da su također obvezni pridržavati se navedene Naredbe, te redovito provoditi suzbijanje američkog cvrčka.

Prema mišljenju struke nema rezultata ozdravljenja zaraženih trsova kod jačeg reza već je potrebno obavezno zaraženi trs iskrčiti i iznijeti iz vinograda.

Okupljeni su se složili kako širenju ove bolesti pridonose i zapušteni vinogradi, te su ovim putem uputili apel svima koji imaju vinograde ili znaju nekoga tko ima vinograd, a ne održava ga, da se takvi vinogradi obavezno iskrče dobrovoljno. Ukoliko se to ne izvrši da obavijeste fitosanitarnu inspekciju koja će izaći na teren, utvrditi stanje izdati rješenje o krčenju i predvidjeti visoku novčanu kaznu ukoliko se to ne izvrši.

Cilj sastanka bio je uspostaviti bolju međusobnu suradnju svih nadležnih službi u svrhu učinkovitijeg suzbijanja širenja najštetnije bolesti vinove loze koja je zadesila naše vinogradare.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW