Znanstvenici uočili ‘smajlića’ u stanici raka

12:32h
0
Igra svjetlosti ili photoshop?

Znanstvenici s Instituta za medicinska istraživanja Westmead Millennium prije 12 godina su ostali zapanjeni kada su ugledali ‘lice’ na laboratorijski proizvedenom proteinu koji uzrokuje rak.

Znanstvenici s tog Instituta su još prije 12 godina u laboratoriju stvorili protein koji uzrokuje rak kako bi proučili razvoj tumora u ljudskom tijelu, javljaju australski mediji.

‘Buljeći dan za danom u mikroskop, pa tako godinu za godinom, kada ugledate nešto ovakvo zapitate se jeste li zdravi u glavi’, kazao je šef laboratorija, profesor dr. Beric Henderson. ‘Još nikada nismo vidjeli ništa slično. Jako smo uzbuđeni zbog ove fotografije’.

On i njegov tim pokušavaju otkriti ‘ponašanje’ beta-catenin proteina koji uzrokuje rak ulaskom u jezgru stanice i aktivirajući gene. Lančana reakcija potom zdrave stanice pretvara u stanice tumora.

‘To je mjesto gdje protein koji uzrokuje rak ‘radi svoj posao’. Ako ne uđe u jezgru stanice ne može ni uzrokovati rak. Mi istražujemo kako on uspjeva stići do jezgre u nadi da ćemo onda pronaći i način kako ga zaustaviti’, pojasnio je dr. Henderson. ‘Ova se fotografija može gledati na različite načine. Netko će reći da nam se smij, no ja volim misliti da nam je postavio izazov’.

Izvor: http://www.znanost.com